PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Per un sol vot

Cabanes s’imposa a Pallarés per 50 a 49 a les primàries liberals, amb un blanc i un nul que eviten un hipotètic empat

Per Albert Belis

Gallardo felicita Cabanes un cop es va saber el resultat de la votació.
Gallardo felicita Cabanes un cop es va saber el resultat de la votació. | A. BELIS

Va haver-hi emoció fins al final. Josep Maria Cabanes va ser escollit ahir candidat de Liberals d’Andorra (L’A) a les eleccions generals en un congrés extraordinari, celebrat en un conegut hotel d’Andorra la Vella, que culminava el procés de primàries de la formació. El resultat no va poder ser més ajustat, ja que un sol vot va separar l’exministre –que no va poder votar perquè encara no fa sis mesos que és afiliat del partit– de Judith Pallarés: 50 a 49, amb un sufragi nul i un en blanc que van estar a punt de forçar un hipotètic empat. A partir d’ara, un nou congrés haurà d’escollir la nova executiva, ara ja en funcions, i, per tant, nou president, després que Jordi Gallardo anunciés la seva voluntat de deixar el càrrec i el posés a disposició, juntament amb el conjunt de l’executiva.

«El partit ha de créixer i per fer-ho hem d’estar units, dividits no creixerem, no té per què haver-hi una fractura interna; ara el que hem de fer és analitzar els 11 anys de mandat de Gallardo, una figura que hem de recuperar, i s’ha de tornar el partit allà on era durant els mandats de Forné i Pintat, present a totes les parròquies i amb molts afiliats, cosa que ara no passa, i per tornar a aquest escenari cal obrir el partit», va afirmar Cabanes. Sobre la futura política d’aliances, el flamant nou candidat va explicar que «no pretenc prendre la cadira a ningú ni canviar el que s’està fent, ja que fins ara la línia ha estat consensuada pel congrés i les executives quant a pactes, així que de moment no soc qui per canviar-ho perquè ara mateix no som prou forts per governar amb majoria i perquè el país necessita estabilitat i no ens podem permetre el luxe d’entrar en batalles, ja que hem vist que la ideologia de DA i Liberals és gairebé la mateixa», va assegurar.

L’exministre no aclareix la política d’aliances, però diu que la ideologia de DA i L’A és similar

Abans de les votacions, els dos candidats es van dirigir als afiliats presents a la sala, i també ho va fer Jordi Gallardo, que va ser autocrític amb ell mateix i amb el partit pel funcionament de les primàries. «En les últimes setmanes no ho hem fet bé, així que hem de recuperar la credibilitat, la unitat i la seriositat», va afirmar. A més, va aprofitar el discurs de benvinguda per marcar perfil ideològic. «Durant aquests darrers anys ens hem diferenciat dels conservadors i de l’esquerra, pels liberals millor sempre és possible; no parlem de feminisme, sinó de persones i igualtat, de valors individuals i col·lectius», va aclarir.

Judith Pallarés, que no va voler fer declaracions després del resultat de les votacions, es va dirigir abans als afiliats. Sobre les primàries, la ministra d’Afers Socials, Joventut i Igualtat va assegurar que «no hem deixat ningú indiferent, hem captat l’atenció i hem après». També va apostar per una modificació dels estatuts amb l’objectiu de millorar la participació, recuperar l’afiliació directa i abordar la cultura del pacte.

L’anècdota de la jornada la va protagonitzar un dels afiliats, Pere Canturri, que va demanar la paraula just abans de procedir-se a la votació, ja que no tenia clar si la decisió era només pel candidat a cap de llista o també a la presidència del partit. La secretària general, Maribel Lafoz, que juntament amb el secretari d’organització, Josep Fusté, van presidir el congrés, li va aclarir que només es triava el cap de llista.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT