PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Ordino clou amb èxit la segona edició de la Fira del bestiar

Uns 5.000 visitants gaudeixen d’una tradició que ha tornat per quedar-se

Per El Periòdic

Les ovelles a la Fira del bestiar, dissabte passat.
Les ovelles a la Fira del bestiar, dissabte passat. | ANA/L.G.

La segona edició de la Fira del bestiar d’Ordino, que es va celebrar durant el cap de setmana a la parròquia, va aplegar més de 140 animals, concretament 75 ovelles i una setantena de caps adults. El cònsol major ordinenc, Josep Àngel Mortés, va manifestar durant la inauguració de l’esdeveniment que Ordino té més de 10 famílies que es dediquen a la pagesia, tot exposant que la recuperació de la fira és una manera d’ajudar a protegir el sector primari.

En la mateixa línia es va pronunciar el conseller d’Agricultura, Medi Ambient i Sostenibilitat, Eduard Betriu, que va posar en relleu la importància que té el sector primari per la parròquia, «sense el qual no podria sobreviure» i va destacar el fet que la fira és un reconeixement «a les cases agrícoles i a la feina a través d’un gran amor cap al patrimoni i al bestiar». També va indicar que durant la jornada que es va celebrar dissabte es van xollar una setantena d’ovelles.

En relació amb el relleu generacional a Ordino, Betriu va manfiestar que «estem bé», tot comentant que de les 12 explotacions de la parròquia, sis són exclusivament agrícoles i que les noves generacions estan agafant l’ofici i la professió «amb molt afecte i amor pels animals. Crec que anem per molt bon camí», va assegurar.

Per la seva banda, la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, va assenyalar que des del Govern s’impulsaran accions durant aquest mes de maig per ajudar als increments de preus globals que també sofreixen els ramaders a causa de l’impacte i les conseqüències de la guerra d’Ucraïna. Així doncs, va anunciar que s’eliminaran els gravàmens sobre els contingents d’importació d’aliments per al bestiar amb la voluntat de donar un cop de mà al sector, el qual, va dir, tot i no ser el que més aporta al PIB del país, té una tradició molt arrelada a Andorra. «La ramaderia a la parròquia d’Ordino està més viva que mai», va considerar Calvó.

Així mateix, la ministra va explicar que el reglament estarà enllestit abans de l’estiu i va recordar que el gravamen es va crear per fomentar el dall dels prats al Principat per engreixar els animals. Tanmateix, va apuntar que, tot i que la pràctica s’està duent a terme, no és suficient per alimentar el bestiar i «és interessant poder-ho complementar amb pinsos i farines», motiu pel qual, reiterant l’efecte que està sobre els preus el context internacional, des de l’Executiu s’ha decidit eliminar el gravamen, «de moment», de manera indefinida per abaratir els costos als ramaders. En aquest sentit, la titular de Medi Ambient va posar en relleu que l’impacte pel sector serà aproximadament d’uns 40.000 d’euros.

La ministra també va destacar les ajudes que es donen des de l’Administració pública al sector, les quals ascendeixen fins als tres milions d’euros anuals i va asseverar que «s’incrementaran» mitjançant la llei òmnibus que es troba a tràmit parlamentari al Consell General, la qual preveu una actualització de les subvencions d’acord amb l’IPC, així com altres mesures per fomentar la construcció de noves explotacions agrícoles «que siguin rendibles en el temps».

Finalment, cal destacar que la fira va rebre uns 5.000 visitants, una xifra que s’aproxima a l’assolida durant l’any passat, quan es va recuperar l’esdeveniment després de 70 anys. Betriu va valorar molt positivament el desenvolupament de l’esdeveniment, tot destacant l’alta afluència de ciutadans que s’han rebut i l’èxit de les activitats programades, com la demostració de xollar ovelles i la visita dels escolars de la parròquia. Així, va reiterar que la fira ha tornat per quedar-se a la parròquia i va assenyalar que l’esdeveniment és «una manera directa i indirecta de fer reviure el sector i mostrar-lo a la població», explicant la feina que duen a terme i exhibint els caps de bestiar de les cases d’Ordino. «Des del comú apostem per la ramaderia del país i de la parròquia i per dotar-la de la importància que es mereix», va apuntar el conseller.

 

Cànnabis, a finals d’any

En un altre ordre de coses, i qüestionada sobre l’estat dels treballs per permetre cultivar cànnabis terapèutic a Andorra, la ministra de Medi Ambient va afirmar dissabte que s’està redactant el text legal i que esperen «tenir-lo acabat a finals d’any». «Treballem sense pausa, però amb prudència perquè s’ha de regular molt bé», va manifestar, segons va informar l’ANA. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT