Andorra i Liechtenstein han acordat avui intensificar la cooperació entre els dos països en el marc internacional, segons han explicat les ministres d’Afers Exteriors dels dos països, Maria Ubach i Dominique Hasler, en la roda premsa posterior a la visita oficial de la delegació de Liechtenstein. En la primera ocasió en què Hasler ha estat al país, s’ha entrevistat amb el cap de Govern Xavier Espot, la ministra Ubach i la síndica general, Roser Suñé. Després del dinar oficial, també s’ha apropat a l’espai Columba. Al mateix temps, les dues delegacions han acordat estrènyer la col·laboració en ciberseguretat, digitalització, educació, cultura i la mobilitat dels joves entre els dos països, en un conveni similar al que Andorra comparteix amb el Canadà.
«Els petits estats hem de sumar forces i treballar conjuntament en l’escena internacional; la reunió ha estat molt positiva, hi ha moltes similituds entre els dos països, així que volem que el diàleg continuï i que ho puguem desenvolupar en altres reunions», ha afirmat Ubach. Per la seva banda, Hasler ha assegurat que «tenim molts punts en comú, per exemple que als petits estats hi ha un contacte directe entre els ciutadans i les autoritats». A més, ha afegit, «hem de patir els perjudicis dels estats més grans, així que és un repte fer-se escoltar en l’escena internacional i, en aquest sentit, compartim el compromís pel multilateralisme inclusiu i efectiu».
Durant la roda de premsa, les dues ministres han volgut posar èmfasi en la col·laboració entre els dos països expressat recentment a l’Assemblea General de les Nacions Unides (ONU), on una iniciativa de Liechtenstein va ser recolzada per Andorra i per un total de 70 països. La iniciativa feia referència, en el context de la invasió de Rússia a Ucraïna, a revisar el dret a veto que tenen els grans països com Rússia al Consell de Seguretat.
Durant la trobada amb el cap de Govern, Espot ha exposat a Hasler que Andorra s’emmiralla amb països com Liechtenstein pel que fa al seu procés d’acostament a la Unió Europea (UE) –el microestat no forma part de la Unió Europea, però sí de l’Espai Econòmic Europeu (EEE) i de l’Associació Europea de Lliure Comerç (EFTA)–. En aquest sentit, la ministra d’Afers Exteriors del país centreeuropeu ha explicat que l’entrada a l’EEE ha fet créixer l’economia nacional i compta amb el suport del 75% de la ciutadania, un fet que representa «un benefici per les dues bandes», ha assegurat Hasler.
Posteriorment, la representant de Liechtenstein ha mantingut una altra reunió amb el secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, en què han acordat explorar possibles sinergies amb el secretariat de l’EFTA. En la reunió també hi era present l’ambaixador i representant permanent davant la UE, Pascal Schafhauser.
Treball conjunt des del 95
Andorra i Liechtenstein van establir relacions diplomàtiques l’any 1995. Des d’aleshores, els successius executius d’ambdós països han treballat conjuntament en diversos àmbits, especialment en el marc del procés d’apropament d’Andorra cap a la UE, iniciat ara ja fa uns anys.
Des de fa 26 anys, Liechtenstein gaudeix d’un encaix privilegiat a Europa com a membre de l’EEE, fet que li permet, juntament amb Islàndia i Noruega, participar del mercat interior de la UE i prendre part del procés d’elaboració i adopció de la normativa europea.
En l’àmbit econòmic, Andorra i Liechtenstein van signar un Conveni de no doble imposició (CDI) l’any 2015. Van rubricar-lo a Nova York els aleshores ministres d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya i Aurelia Frick.