PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Usar símbols religiosos ostentosos a l’escola suposarà una falta greu

La modificació de la Llei d’Educació introdueix una alternativa lectiva lligada a l’ètica a l’assignatura de religió

Per Lídia López

La ministra Ester Vilarrubla, en un moment de la seva compareixença d’ahir.
La ministra Ester Vilarrubla, en un moment de la seva compareixença d’ahir. | SFGA / JAVILADOT

El Govern va aprovar ahir el Projecte de llei de modificació de la Llei qualificada d’Educació en el marc de la reunió del Consell de Ministres i a proposta de la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla. El text introdueix principalment canvis en dos articles: l’establiment d’una alternativa lectiva a l’assignatura de religió catòlica i la prohibició dels símbols i signes religiosos ostentosos a l’escola andorrana. De fet, tal com va detallar la titular d’Educació, fer ús d’aquests elements comportarà una falta greu. Aquest element s’ha establert a través de les disposicions especials, i contempla aquesta tipificació amb les sancions recollides a la Llei de la Funció Pública en el cas dels docents, si bé «s’haurà de parlar primer amb la persona implicada per mirar de reconduir la situació» abans de posar en marxa l’operativa de la sanció. Així mateix, en el cas dels alumnes, també s’ha definit un règim disciplinari concret, que recull un primer pas en el procés que consistirà en un diàleg amb l’estudiant i els seus tutors legals per arribar a un acord. 

«Defensem que és important regular l’ús dels símbols ostentosos per garantir la neutralitat i facilitar la convivència», va posar en relleu Vilarrubla, que va assegurar que «en cap cas, estem coartant la llibertat religiosa». «Fem referència a una part molt concreta: no té a veure amb la creença sinó amb la seva manifestació», va sentenciar la ministra. Cal tenir en compte que s’ha establert una excepció a la norma, i és per aquells casos que l’exposició d’aquests elements sigui necessari per a la dinàmica de l’activitat.

En concret, el text, que ara passa a tràmit parlamentari, contempla que la prohibició s’apliqui als centres de maternal, primera ensenyança, segona ensenyança, batxillerat i formació professional, i en deixa exclosos els centres de formació d’adults i les universitats. 

Paral·lelament, la modificació també ha inclòs un canvi en l’ordenament educatiu per tal d’afegir una alternativa lectiva a l’assignatura de la religió catòlica, ja que actualment, els alumnes que opten per no dur-la a terme, resten a l’aula fent treball personal amb el tutor. Aquesta oferta anirà lligada a la disciplina «de l’ètica, els valors i la història democràtica», segons la ministra. En darrera instància, Vilarrubla va evitar fer referència a la situació actual dels dos menors implicats en l’afer del vel per tal de preservar la seva intimitat. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT