PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els ucraïnesos volen residències temporals per acollir familiars

Una cinquantena de persones es concentra a la capital per demanar la pau i l’ajuda d’Europa

Per Lídia López

Alguns dels assistents a la concentració d’ahir a la plaça de The Cloud, a Andorra la Vella.
Alguns dels assistents a la concentració d’ahir a la plaça de The Cloud, a Andorra la Vella. | Associació d’Ucraïnesos d’Andorra

Els residents ucraïnesos a Andorra continuen patint per l’atac rus que s’està produint al seu país d’origen. Segons va explicar la presidenta de l’Associació d’Ucraïnesos d’Andorra, Anastasia Kravets, algunes persones han aconseguit rebre al Principat els seus familiars que han fugit de la guerra, i per aquest motiu, demanen al Govern que els faciliti una estada temporal i legal mentre duri el conflicte. «A Andorra hi resideixen ucraïnesos, i part de les seves famílies que habitualment viuen a Ucraïna estan arribant al país», va assegurar Kravets, que va afegir que «hi ha persones que els únics famíliars que tenen fora del país estan aquí, així que es quedaran, això no es pot impedir». Per aquest motiu, els ucraïnesos residents es pregunten: «Com pensa el Govern regularitzar-ho?», puntualitzant que «és l’única ajuda que demanarem a l’Administració: no volem diners per mantenir aquestes persones perquè viuran amb les seves famílies, però ens agradaria que durant la seva estada, des del Departament d’Immigració es pugui garantir una residència temporal als familiars més propers». Sigui com sigui, la presidenta de l’associació va explicar que gran part dels familiars als quals els han ofert allotjar-se al Principat ho han rebutjat pel fet que «diuen que són a casa seva, amb els seus amics i els seus veïns, i no volen anar a cap altre lloc», detallant que «la gent vol viure al seu país, encara que sigui dels més pobres d’Europa», demanant «que ningú pensi que els ucraïnesos volen aprofitar per anar a viure a altres països europeus». «La població d’Ucraïna vol alliberar la seva terra, no només buscar com allotjar les persones que fugen de la guerra a altres llocs», va incidir.

D’altra banda, des de l’associació també estan pendents de les situacions que puguin trobar-se els turistes que actualment són a Andorra i no poden tornar a casa, si bé van posar de manifest que «som una associació cultural i no tenim fons per ajudar aquesta gent», demanant doncs que «se’n faci càrrec el Govern, el consolat, o les institucions que puguin ser competents en aquesta matèria», i confiant que «es pugui donar una solució a aquestes persones», pel fet que no són moltes.

Suport des d’Andorra

Aquests neguits es van plasmar en una concentració celebrada ahir al migdia a la plaça de The Cloud d’Andorra la Vella, impulsada per la mateixa associació i que va aconseguir aplegar una cinquantena d’assistents en solidaritat amb Ucraïna i per demanar que finalitzi l’ofensiva russa al seu país. «La nostra petició és que Europa no ens deixi sols. Hem fet un crit a tota Europa perquè ens ajudi a defensar-nos perquè també som europeus», va detallar Kravets, que va alertar que «molta gent pensa que la guerra és a la televisió i prou, i que una vegada l’apaguen ja s’ha acabat, però la realitat és que la guerra és a les vostres fronteres, a tocar d’Europa, no està lluny ni en un altre planeta». De fet, la presidenta de l’ens va lamentar que «Putin utilitza la defensa dels russos en l’entorn global com excusa i va argumentar que la invasió d’Ucraïna és per aquesta causa», questionant-se: «I si Putin decideix que ha de defensar els russos a Andorra i també ve? O a Espanya? Amb aquest argument, pot atacar qualsevol país». «Volem la pau pel nostre país», va sentenciar Kravets.

Així mateix, una de les accions que ara està treballant l’associació és iniciar una recollida de fons solidaris a través de Creu Roja Andorrana, i després de l’interès de diverses persones els darrers dies per contribuir en una ajuda econòmica per Ucraïna des del Principat. Així mateix, també s’ha posat a disposició algun habitatge particular per poder acollir gent en cas de ser necessari, i un restaurant d’Escaldes-Engordany ofereix menjar calent als turistes ucraïnesos que ho necessitin. I de cara a noves accions, Kravets va indicar que estaran a l’aguait de com es desenvolupa la negociació entre les delegacions russa i ucraïnesa per pactar un alto el foc per decidir si tornaven a mobilitzar-se. Al voltant d’aquesta negociació, va valorar que «creiem que en la primera reunió no s’arribarà a cap acord, però confiem que la segona i tercera trobada vagi millor», indicant que «Ucraïna vol una retirada de les tropes russes de tot el territori ucraïnès, i no hi ha molta voluntat per part de Rússia». «Tenim les millors esperances del món i desitgem que això acabi», va compartir. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT