PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els turistes ucraïnesos, atrapats a Andorra

Tenen l’hotel pagat fins al cap de setmana, però no poden tornar al seu país ni usar la targeta de crèdit

Per Albert Belis

El cònsol honorari ucraïnès, Antoni Zorzano, en una imatge d’arxiu.
El cònsol honorari ucraïnès, Antoni Zorzano, en una imatge d’arxiu. | EL PERIÒDIC

Dia intens ahir al Consolat Honorari d’Ucraïna a Andorra. Segons el cònsol, Antoni Zorzano, va atendre més de dues-centes trucades i, en concret, una dotzena de turistes ucraïnesos que es troben aquests dies a Andorra, la majoria dels quals practicants de l’esquí. En total, segons el cònsol, n’hi ha entre 300 i 400, i el denominador comú és un problema econòmic. Tenen l’hotel pagat fins al cap de setmana, però a partir de dilluns ja no, no poden tornar al seu país perquè l’espai aeri està tancat i, a més, no poden fer servir les targetes de crèdit; per tant, corren el risc de quedar-se sense diners. 

Zorzano es trobava ahir un punt desbordat i impotent, ja que no podia donar una solució als turistes que li demanaven, sinó només suport logístic per temes sanitaris o de documents. «La crisi bèl·lica ens ha agafat en fora de joc, hem d’improvisar, ja que no ens ho esperàvem», va lamentar. En aquest sentit, va demanar al Govern que es faci càrrec de la situació si a partir del cap de setmana hi ha turistes que es queden sense diners i lloc on dormir. «Si la gent ha de menjar, alguna cosa haurem de fer, perquè tindrem un problema humanitari que s’haurà d’atendre, ja que en el passat els turistes ucraïnesos han generat ingressos per a l’Estat», va recordar.

El Consolat demana al Govern que atengui el «problema humanitari», ja que en el passat «han donat ingressos»

A Andorra viuen uns 140 ucraïnesos de manera permanent, alguns dels quals fins i tot estan organitzats en una associació. Sobre la possibilitat que aquestes persones poguessin acollir turistes de la mateixa nacionalitat als seus domicilis, Zorzano es va oferir com a mitjancer, tot i que no va acabar de veure amb bons ulls la iniciativa. Sí que va explicar que una persona de Sant Julià de Lòria s’havia ofert per acollir turistes d’aquesta nacionalitat, ja que disposava d’una casa gran amb espai lliure suficient.

Per últim, el cònsol honorari d’Ucraïna a Andorra es va mostrar pessimista sobre l’evolució de la guerra. «Hem d’esperar el pitjor, ja que Putin està entre els tres o quatre homes més dolents del panorama internacional», va afirmar. A més, va vaticinar que avui les tropes russes entrarien a Kíev i «s’ho carregaran tot» i que els que fugen de la guerra arribaran per tot Europa en el futur.

PUBLICITAT
PUBLICITAT