PUBLICITAT

Andorra la Vella

El Codi Penal considerarà delicte la mera conducció temerària

La modificació de l’article 270 no requerirà com a element addicional posar en perill la vida de les persones

Per Albert Belis

El secretari d’Estat d’Interior, Joan León, ahir en roda de premsa.
El secretari d’Estat d’Interior, Joan León, ahir en roda de premsa. | SFGA/JAViladot

L’article 270 del Codi Penal no requerirà com a element addicional del tipus penal de conducció temerària que aquesta conducció posi efectivament en perill concret la vida o la salut de les persones, sinó que la mera conducció temerària serà considerada delictiva. Així es va explicar ahir durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres en què el Govern va presentar el Projecte de Llei de modificació del Codi Penal. «Darrerament, hem pogut veure exemples de conduccions temeràries, i això mereix per si sola una resposta en l’àmbit penal», va afirmar el secretari d’Estat d’Interior, Joan León.

L’objectiu de la reforma és adaptar-lo als nous delictes relacionats amb les noves tecnologies i als compromisos que ha adquirit Andorra amb les signatures de convenis internacionals. Així, el nou text tindrà 47 articles, amb 36 que es modificaran i 11 que s’incorporen de nous.

D’aquesta manera, s’inclou un tipus penal específic per a qui utilitza un mitjà de comunicació social, internet o altres tecnologies de la informació i la comunicació per espiar o assetjar una altra persona, o publicitar o difondre de qualsevol altra manera missatges o gravacions d’assetjaments o agressions. A més, s’estableix que la pena pel delicte d’afavoriment de la prostitució s’imposarà en la meitat superior quan el delicte es cometi a través d’un mitjà de comunicació social.

Encara en matèria de seguretat a la xarxa, s’inclouen nous tipus penals relacionats amb la difusió de pornografia de menors d’edat a través d’internet, així com per la difusió d’imatges íntimes sense autorització per obtenir satisfacció sexual. Segons León, «fins ara aquests delictes no quedaven impunes, però amb la modificació incrementem la seguretat jurídica, ja que es tipifiquen de manera més concreta, tot i que no augmentem les penes».

També s’inclou un nou tipus penal consistent en la creació, publicació o difusió intencionada d’una notícia falsa, amb un menyspreu manifest a la veritat. Per un altre costat, es modifica el redactat  o se’n preveu de nous en relació amb delictes en matèria de tràfic d’éssers humans, mitjans de pagament, blanqueig de capitals o terrorisme, amb la inclusió de la tipificació de viatjar amb finalitats terroristes independentment del país des d’on es viatgi.

Per últim, el nou Codi Penal introduirà la modificació de l’article 484, en aplicació de la sentència del Tribunal Constitucional (TC), del 17 de gener passat, amb l’objectiu que no es pugui imposar a un sentenciat la pena de treball en benefici de la comunitat i la multa, sinó només una de les dues.

Reforç a la vigilància ambiental de les obres

El Projecte de Llei d’Avaluació Ambiental de Projectes i de Plans i Programes (LAAPPP) que va presentar ahir el Govern reforça la vigilància i control durant l’execució de les obres per part de la direcció facultativa mitjançant la figura del responsable de la vigilància ambiental i per part del cap d’obra, que haurà de conèixer el contingut dels documents ambientals. 

El nou text preveu la possibilitat d’adoptar mesures cautelars per evitar la continuïtat d’infraccions o l’agreujament dels danys causats, inclou l’aturada cautelar de les obres d’un projecte quan aquest no segueixi els preceptes de la llei i preveu la reparació de danys i l’obligació de restauració del medi a l’estat original. A més, s’incorporen conceptes de les directives europees, com ara consultes adreçades a la ciutadania de manera simultània a la informació pública.

PUBLICITAT
PUBLICITAT