PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La reforma del sistema de pensions es debatrà en una comissió especial

La cambra aprova el dictamen sorgit de les ponències celebrades en set jornades per part de nou experts

Per Lídia López

La consellera general socialdemòcrata, Susanna Vela, instants abans d’arrencar la sessió d’ahir.
La consellera general socialdemòcrata, Susanna Vela, instants abans d’arrencar la sessió d’ahir. | ANA / M.F.

El Consell General va aprovar ahir per assentiment el dictamen i conclusions de la Comissió d’estudi per la sostenibilitat de les pensions de jubilació de la CASS i va acordar emprendre una nova fase en aquesta reforma necessària: crear una comissió especial. «Tanquem una etapa i n’iniciem una de nova. Haurem de posar-nos a treballar intensament en les propostes recollides en el dictamen, i tot i que no estarem d’acord al 100%, haurem de buscar el màxim consens», va puntualitzar el conseller demòcrata i president de la Comissió d’estudi per la sostenibilitat de les pensions de jubilació de la CASS, Carles Enseñat, que també va avançar que en les compareixences «hem pogut veure propostes unànimes per anar dibuixant l’esquelet que el nostre text necessitarà».

D’aquesta manera, tots els grups van coincidir a encetar aquesta nova etapa de treball conjunt, i que tal com va posar en relleu el president del grup parlamentari de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi, serà en aquesta nova comissió «on hi ha el moll de l’os per arribar al consens que ens permeti fer viable el sistema de pensions». Per la seva banda, des del grup liberal, la consellera general Sílvia Ferrer va puntualitzar que «tenim marge per actuar i implementar mesures progressivament, però no ens en sobra» i preveient una tasca «més enllà de la legislatura».

En darrera instància, la consellera general del Partit Socialdemòcrata Susanna Vela va fer una exposició al voltant dels elements que el seu grup espera que es puguin incloure en el nou model de pensions de jubilació, recollint aspectes com la suficiència de les pensions, un model de seguretat social per a l’estat del benestar, una sostenibilitat econòmica que no sigui en detriment de les aportacions, que el finançament de les pensions sigui mitjançant les cotitzacions i se separi de la branca general, i demanar una càrrega a tothom però no per igual. Un sistema que, en definitiva, «permeti que tothom pugui tenir una retribució que els permeti viure dignament», va incidir Vela, posant en relleu que «el sistema que fem respondrà al model social de país que volem».

En relació amb altres elements acordats en la sessió d’ahir, l’hemicicle va aprovar per assentiment la Proposició de llei de taxes de l’Agència de Qualitat de l’Ensenyament Superior d’Andorra i la Proposta d’aprovació de la ratificació del Conveni per eliminar la doble imposició i per prevenir l’evasió fiscal amb San Marino. A més, també van prendre en consideració la Proposició de llei qualificada de protecció civil.

PUBLICITAT
PUBLICITAT