Escaldes-Engordany
Les professions liberals volen tenir veu en l’acord amb la UE
Des del sector afirmen que volen saber l’estat de les negociacions
Les negociacions que està portant a terme el Govern en l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE) estan aplegant a un punt, segons la presidenta del Consell de Col·legis Professionals, Sophie Bellocq, «molt greu per a les professions liberals». Des del col·lectiu demanen que «se’ls escolti» perquè «hem de decidir quin tipus de societat volem» dins del marc de la negociació del Principat amb Europa.
Així ho va explicar la mateixa Bellocq, que també va demanar que el Govern negociï «excepcions en la lliure circulació de persones i en la prestació de serveis dintre del marc de la negociació». Entre aquestes excepcions des del col·legi, en paraules de la seva presidenta, reclamen «analitzar el marc de les titulacions de cadascuna de les professions i, sobretot, el coneixement del català». Malgrat aquest clam, Bellocq va considerar poc flexible al Govern, i va remarcar que «tinc la sensació que hem de passar tant sí com no pel que ells volen» i que «no admetrien cap excepció a la lliure prestació de serveis». Per aquest motiu, la situació actual de la negociació provoca inquietud a dins del sector, tal com va apuntar la presidenta del consell: «Ens ha preocupat moltíssim perquè això vol dir que qualsevol professional de qualsevol país d’Europa que digui que ho és, sense que es verifiqui, podria desenvolupar una feina o assessorament per internet sense desplaçar-se al Principat».
Continuïtat en les converses
Per totes aquestes qüestions; arquitectes, advocats, metges i economistes consideren que tenen molt a dir en les negociacions. De fet, va insistir en el fet que no es demanen «mesures proteccionistes» al Govern davant l’arribada de nous professionals al país, com sí que ha passat a Mònaco. «Nosaltres no hem arribat a aquest punt d’extremisme, però creiem que no hem de tenir menys que ells», va reivinidcar la presidenta. A banda, Bellocq també va explicar que temps enrere «quan va començar la reunió amb el cap de Govern una de les coses que es va dir és que d’aquí a 10 anys si no es feia aquest acord d’associació amb Europa, el país se n’aniria a res» i creu que «l’acord d’associació amb Europa creiem no és forçosament l’única opció que hi ha».