PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

EMAP, Ensisa i Crèdit Andorrà es fusionen en una nova societat

L’objectiu a llarg termini és que totes les estacions d’esquí del país estiguin sota la marca de Grandvalira

Per Andreu Rubert

La cónsol major de la Massana, Olga Molné, el cònsol major de Canillo, Francesc Camp, i el director general de Crèdit Anodrrà, Francesc Cornella.
La cónsol major de la Massana, Olga Molné, el cònsol major de Canillo, Francesc Camp, i el director general de Crèdit Anodrrà, Francesc Cornella. | Comú de la Massana

Els comuns de la Massana i de Canillo, més Crèdit Andorrà i un quart soci, que no s’ha desvelat, han arribat a un preacord sobre les estacions d’esquí pertanyents a les dues corporacions. En aquesta negociació tant EMAP com Ensisa s’ajuntaran en una única societat, per potenciar tant les seves seccions, sobretot la de Pal-Arinsal, i també la seva capacitat d’inversió. L’objectiu, segons la cònsol major de la Massana, Olga Molné, és «crear una societat de tres socis, on estarà el Comú de la Massana, el de Canillo i Crèdit Andorrà», de manera que al principi la participació en aquesta societat estarà dividida de la següent manera: «la Massana tindrà un 19,9%, Canillo un 40,09% i Crèdit Andorrà un 39,06%», el restant, un 4,95% pertanyerà al quart soci. A més, l’altre objectiu a llarg termini és que la nova societat passi a integrar-se dins de Grandvalira i unificar així totes les estacions del país sota la mateixa marca.


A banda de Molné, a l’anunci del preacord també hi van ser presents el cònsol major de Canillo, Francesc Camp, i el director general de Crèdit Andorrà, Xavier Cornella. Seguint amb la voluntat d’unificar sota una mateixa marca els dominis esquiables, Cornella va remarcar que «aquesta nova societat hauria de permetre que Pal-Arinsal s’integri dins la denominació comercial de Granvalira, amb tots els avantatges que això comporta». Així mateix, Camp va manifestar que «espero que ens obri la porta a unificar tota la marca del país, i això passarà per Grandvalira». El cònsol major de Canillo va remarcar que ara és el moment idoni per fer aquesta operació perquè «es donen les circumstàncies, perquè venim de la crisi de la pandèmia que ha afectat molt severament als ingressos de les estacions d’esquí».

Detalls de l’operació

Tant els cònsols com el director de l’entitat bancària van voler deixar clar que encara s’està en una fase de preacord i, per tant, queden per lligar els detalls per tenir l’acord definitiu. Així i tot, Molné va avançar que la intenció per part de la Massana és «aplegar al 30%» i, per això, per als pròxims anys s’han previst una sèrie d’operacions que permetin que el comú assoleixi a aquest percentatge, com «la capitalització de preferents i la compravenda directa d’accions als dos socis en un termini de sis anys». La cònsol major massanenca també va aclarir que «els acords de la nova societat es prendran de manera unànime», com la política d’inversions, i que «s’ha pactat un import de 36,6 milions d’euros que s’invertiran al domini de Pal-Arinsal».


Ambdós cònsols majors també van voler resoldre en quin estat quedava la societat amb la inclusió de Crèdit Andorrà i el nou soci, sobretot per si caldria haver fet un concurs públic per l’entrada d’una entitat privada. Molné va respondre que «no hem perdut patrimoni perquè no hem venut una part de la nostra societat, sinó que conservem el 100% de l’estació d’EMAP, però el traspassem amb una societat holding. Per això no és necessari fer un concurs públic. És un procés que en tractar-se d’una integració de les dues societats, EMAP i Encisa, continuen unides, es mantenen les dues concessions i passen senceres a una altra societat». D’altra banda, Camp va afegir que «no hi ha predomini del capital privat sobre el públic perquè la majoria residirà en els comuns».


Per últim, un altre dels aspectes que es van remarcar en la compareixença va ser que amb aquest acord totes les parts surten guanyadores. Comella, concretament, va considerar que «hauria de permetre unificar en una única marca l’esquí andorrà. Amb un únic forfet s’hauria de poder accedir a totes les estacions», va dir. A més, Camp va apuntar que amb aquesta societat Soldeu-el Tarter i Pal-Arinsal «compartim moltes sinergies . Per tant podem contribuir en la posició de les dues societats. Gairebé  amb aquesta associació ens podem plantejar una oferta amb presència a tot l’any». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT