PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Habitatge disposarà dels preus de referència del lloguer al setembre

La voluntat de l’Executiu és poder adaptar polítiques per zones en funció de la «tensió»

Per Alba Llacuna

El ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy.
El ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy. | SFGA/JAViladot

El ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, va avançar ahir que l’informe sobre els preus de referència dels pisos de lloguer estarà a punt a finals de setembre. «Aquest sistema d’indicadors, el que ens permetrà és disposar, d’una manera democràtica i que tothom hi pugui accedir, de dades per poder analitzar el mercat de lloguer en el seu conjunt, tant de l’oferta com de la demanda, i veure allà on hi ha tensions per poder aportar solucions», va indicar el ministre.

L’informe, tal com va apuntar Filloy, «està en un 90% acabat». De fet, va recalcar que ja es va presentar en la darrera Taula d’habitatge i que a finals del mes de setembre hi ha prevista una altra reunió per poder tancar el tema. Aquesta no serà l’única novetat amb el qual començarà el curs polític; el ministre va confirmar que des del Ministeri de Presidència s’està treballant amb el registre de territori, que ha de permetre establir zones de referència i veure quines zones són les més tensades. «La voluntat no és intervenir el mercat més del que està, sinó disposar d’informació per veure quines polítiques concretes podem adaptar per zones», va assegurar el titular d’Habitatge.

D’altra banda, Filloy també va fer referència a la intenció del Govern de descongelar els preus del lloguer per a aquells contractes que es van prorrogar de manera forçada el 2019. En aquest sentit, el ministre va indicar que, «a la darrera Taula d’Habitatge, es va parlar d’aquesta possibilitat, que a més a més respon a una demanda d’una part del sector»; tot i això, va avançar que «no podem donar resposta a una liberalització completa del mercat del lloguer perquè entenem que encara presenta tensions, i el que hem d’anar fent és obrir a poc a poc, perquè les famílies no pateixin». Sobre aquestes reivindicacions del sector, Filloy les veu totalment normals, ja que «tothom ha de defensar els seus interessos». De fet, va puntualitzar que, tot i haver sigut president de diverses associacions relacionades amb l’habitatge, actualment, com a ministre, ha de treballar per «trobar aquest just equilibri entre les necessitats d’aquest sector i la realitat, sobretot en una matèria tan delicada com és el lloguer on no hi ha només una solució».

Precisament, Filloy va recordar les diferents accions que s’estan duent a terme per intentar pal·liar el problema, on va destacar la darrera llei de mesures urgents, que facilita la construcció de nou habitatge de lloguer o la prova que s’està duent a terme al centre d’Andorra la Vella. Unes mesures que, com va insistir, són propostes que «necessiten dos o tres anys de maduració» per veure’s reflectides en el mercat, però es va mostrar convençut que «donaran fruits a final de legislatura».

Finalment, el titular d’habitatge també va fer referència a l’anunci del comú d’Escaldes-Engordany de construir pisos a preus assequibles amb una fórmula publicoprivada. En aquest sentit, va aplaudir la iniciativa i va recalcar que «nosaltres sempre hem manifestat que és la millor fórmula». Tot i que la considera «una molt bona iniciativa», va indicar que «caldrà establir un model que sigui homogeni, perquè no seria bo tenir un model elaborat per l’administració central i un altre per Escaldes i provocar desigualtats entre els qui volen accedir a aquest tipus d’habitatge, segons la parròquia».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT