PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els actius baixen en una vintena el cap de setmana i se situen en 54

L’OMS es mostra «preocupada» per la incidència a Europa

Per El Periòdic

Imatge d’arxiu d’unes persones vacunades a la plaça de braus d’Andorra la Vella.
Imatge d’arxiu d’unes persones vacunades a la plaça de braus d’Andorra la Vella. | Twitter/Saas

El Govern va informar ahir que la xifra de casos actius de coronavirus al Principat havia tornat a anar a la baixa, i se situava en 54 persones. D’aquesta manera, en la comparativa de dades d’abans i després del darrer cap de setmana, s’havia rebaixat en una vintena la dada d’actius, reforçant així la línia a la baixa de la cinquena onada al país. Entre aquests, hi havia quatre persones ingressades a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, és a dir, una menys que el divendres passat, després de la sortida de l’UCI d’un dels dos pacients que han hagut de rebre tractament durant setmanes. D’aquesta manera, ahir només restava una persona a cures intensives i sense estar ventilat, mentre que a la planta del centre hi havia tres pacients. 

Pel que fa a la resta de dades al voltant de la pandèmia, el Govern va indicar que el total d’infectats a Andorra per coronavirus era de 15.032, després d’haver-se detectat set nous contagiats durant les darreres jornades. Així mateix, es van certificar 27 noves altes, que situaven en 14.848 els recuperats de la malaltia. I, afortunadament, no es va haver de lamentar cap víctima mortal i els òbits van restar en 130.

En darrer lloc, l’administració va compartir que no hi havia hagut noves inoculacions dins de la campanya de vacunació contra la Covid-19, restant en 95.916 les vacunes administrades –50.924 primeres dosis i 44.992 segones–.

Alerta de l’OMS

Passant a una perspectiva internacional, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va considerar ahir «molt preocupant» l’augment de contagiats per coronavirus les darreres setmanes a Europa. En una roda de premsa, el director de l’ens a la regió europea, Hans Kluge, va fer referència, en aquest sentit, a la presència majoritària de la variant delta, que és molt més infectiva i explicaria el major nombre de contagis. D’altra banda, el director també va posar l’accent en l’alentiment de la vacunació a tots els països coincidint amb les vacances i el relaxament d’algunes mesures precisament amb motiu de l’estiu. «Hem de ser ferms en mantenir les múltiples línies de protecció, incloent-hi la vacunació i l’ús de les mascaretes», va incidir Kluge.

Cal destacar que, en el cas del procés de vaccinació, des de l’OMS van compartir que les darreres setmanes s’ha vist un alentiment del ritme assolit just abans de l’estiu, ja sigui per la dificultat d’accedir a dosis o per la falta d’acceptació de la població. Per aquest motiu, el director va apuntar a la «clara necessitat d’augmentar la producció» de vaccins, i també de «compartir dosis i millorar l’accés a les vacunes de tots els Estats membre per oferir una pauta completa a la població».

I, en aquesta línia, Kluge va encoratjar als països europeus a garantir el retorn presencial a les escoles el curs entrant i aplicar mesures de prevenció per minimitzar els contagis als centres. Entre els suggeriments de l’OMS, s’hi troben implementar la vacunació dels joves entre 12 i 16 anys, especialment aquells que siguin més vulnerables per patologies prèvies o altres situacions; i també animar als docents i personal associat als centres a rebre els vaccins.

Precisament ahir, i segons el recompte independent de la Universitat Johns Hopkins, la xifra global de morts per la Covid-19 va superar els 4,5 milions. Els Estats Units és el país amb més víctimes acumulades, amb més de 637.000, seguit de Brasil, amb 579.000.

PUBLICITAT
PUBLICITAT