PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Les entitats patronals reclamen més mesures per poder tenir treballadors

Les empreses són favorables a una quota d’estiu, però insisteixen en tractar el fons de la qüestió

Per Alba Llacuna, Laia Bautista

El Servei d’Immigració.
El Servei d’Immigració. | Arxiu ANA

La Confederació Empresarial Andorrana (CEA), juntament amb altres associacions patronals, van manifestar el seu acord unànime a favor de l’obertura de les quotes d’estiu per als treballadors extracomunitaris, tot i que no la consideren suficient.

La CEA fa anys que demana al Govern aquesta mesura laboral per a la temporada d’estiu. Per aquest motiu, el gerent de l’entitat, Iago Andreu, va explicar a EL PERIÒDIC que, durant anys, el Govern s’havia resistit a una quota per a la temporada d’estiu i el fet que «ara comprenguin que aquesta mesura és necessària, considerem que és una acció molt positiva per al teixit laboral del país». Segons Andreu, la realitat econòmica del Principat «va evolucionant» i va argumentar que «si bé és cert que la temporada d’hivern sempre ha estat la més forta, la de l’estiu ha anat agafant més interès turístic en comparació als anys anteriors». En aquest sentit, el gerent va esmentar que «el Govern hauria d’haver dut a terme la quota des de molt abans i la podríem haver tingut per a aquest estiu».

Tanmateix, des de la CEA van assenyalar que «la quota per si sola no acabarà amb la manca de mà d’obra, tot i que és una bona mesura per pal·liar la situació». Per aquest motiu, Andreu va puntualitzar que el país es troba en un «atur tècnic» i va posar de manifest que les empreses els hi diuen reiterats cops que «el Servei d’Ocupació no troba els perfils adequats per als llocs de treball disponibles». A més, va recalcar que al sector turístic hi ha unes 12.000 places vacants per només unes 150 persones que actualment es troben inscrites a la borsa i encaixen amb el perfil adequat. Finalment, el gerent va concloure que encara que hi hagi persones al servei i que es trobin en la recerca de feina «hi ha mancança de mà d’obra al Principat» i va afegir que hi ha empreses en el sector del comerç que «paguen bastant més per sobre del salari mínim. Tot i així, no troben persones que vulguin fer aquestes feines», per això va assegurar que «si el problema fos el salari, aquests acabarien pujant per la llei de l’oferta i la demanda».

L’hostaleria reclama solucions
Des del sector més vinculat al turisme –hostaleria– també van donar el seu vistiplau a la possible creació de les quotes d’estiu. Tot i això, van reiterar la necessitat de solucionar el problema que hi ha en el rerefons de la manca de mà d’obra. «No es resoldrà ara ni en els pròxims mesos aquesta manca de treballadors. Hi ha un debat polític més enllà i que afecta l’habitatge, els sous que es poden oferir, entre altres. L’obertura de quotes dona una possibilitat més a les empreses, però no és la solució al problema», va indicar el director de la Unió Hotelera, Jordi Pujol. Precisament, tal com va indicar Pujol, a l’estiu hi ha la problemàtica afegida de la competència amb els indrets de platja.

En el mateix sentit es va pronunciar el portaveu de la Unió de Bars, Francesc Medina, que va apuntar que a l’agost no han notat tant la problemàtica de personal, perquè «molts bars de país estan tancats per vacances» i es va emplaçar a veure què passarà a partir del mes de setembre «quan tothom estiguem oberts». A més, va recordar que «cada vegada que hi ha un repunt de la construcció a Andorra, els cambrers desapareixen».

Demanen que nosaltres puguem escollir el personal que volem. Ara, tal com està la llei, «a una persona que ha fet la temporada d’hivern no se la pot contractar en cinc mesos». Per aquest motiu, Medina va reiterar «unir el permís de residència i treball al contracte que fas», ja que molt sovint es troben, que una vegada realitzat tot el tràmit, «com hi ha tanta manca de treballadors, ve el del costat i se’l emporta», va reflexionar.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT