PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Govern autoritza la caça de165 unitats per la Setmana de l’isard

Els exemplars al Comapedrosa han disminuït notablement i només es podran abatre 19 a Enclar

Per Alba Llacuna

Un isard a la muntanya.
Un isard a la muntanya. | Arxiu ANA

La comissió de seguiment de caça, encapçalada per la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, va autoritzar ahir l’abatiment de 165 exemplar per la Setmana de caça de l’isard, que se celebrarà del 12 al 19 de setembre. De fet, tal com va indicar el Govern, la cabana es «manté estable», després que s’hagin recomptat 1.217 unitats per les 1.234 del 2020, tot i que s’han observat menys cabrits, fet que ha provocat una disminució de l’índex de creixement.

Un punt que no preocupa les parts implicades. «Les variacions que tenim són mínimes i, en cap cas alarmant, pel control que tenim sobre els isards; són espècies salvatges que van d’un costat cap a l’altre», va assegurar el director del Cos de Banders, Ferran Teixidó.
Durant el recompte, tal com va explicar el responsable dels Banders, es poden diferenciar zones amb evolucions diferents de les cabanes: «La zona de sud a nord per l’est –des del port Negre fins al Pas de la Casa– ha estat una zona on hem fet un recompte molt bo, on hem pogut observar molts animals; després tenim la zona nord, que més o menys, es manté estable en comparació amb altres anys. Per contra, al Parc natural del Comapedrosa, tot i ser un parc natural, la població ha baixat moltíssim», va subratllar. 
Referent a aquest darrer punt, tot i no saber amb exactitud els motius d’aquesta davallada, Teixidó va apuntar a la gran quantitat de mufló a la zona, l’activitat humana i a què és una zona cinegètica, com a causa d’aquesta disminució. Tot i això, va apuntar que se n’han observat més a les zones perifèriques. Precisament, en el vedat de caça d’Enclar, la comissió va ser més restrictiva i va aprovar un total de 19 captures selectives i una de trofeu mascle. Per aquest pla de caça s’efectuarà un sorteig el 3 de setembre.
D’altra banda, tal com va confirmar el director de Banders, «de cara a la caça de mufló de l’any vinent es vol potenciar la caça d’aquesta espècie a la zona. El que s’ha de fer, a poc a poc, és baixar la població de mufló perquè l’isard, com a espècie autòctona, torni a recuperar el Comapedrosa».

Per la seva part, el president de la Federació Andorrana de Caça i Pesca (Facip), Josep Maria Cabanes, va ressaltar el fet que «no hi ha cap malaltia a la cabana d’isards i, això, permet que vagi creixent any rere any», així com que «aquest any hi ha hagut més caçadors que han entregat la melsa per fer l’analítica de la salut dels animals. Tots els col·lectius implicats hem estat treballant permanentment perquè sigui un país amb un rècord absolut de fauna, d’isard, cabirol, mufló. Tenim tota la tipologia d’animal amb una abundància important».

Les dates previstes per constituir les colles de caça de l’isard, mitjançant el web www.e-tramits.ad, són del 23 d’agost a l’1 de setembre, ambdós inclosos, i cada colla haurà de ser de quatre caçadors com a mínim. Les captures previstes es repartiran de manera que n’hi hagi una per a cada una de les colles d’un mínim de quatre caçadors. Fins al dia d’avui, el Govern ha comptabilitzat la inscripció d’un total de 601 caçadors, el que representa 25 més que l’any passat.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT