PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’UCAT descarta igualar la xifra de vendes de tabac de l’any 2019

Calvo apunta que el volum de negoci actual és d’un 40% per sota del registre prepandèmia

Per Lídia López

Imatge d’arxiu d’una dona comprant en un establiment del Pas de la Casa.
Imatge d’arxiu d’una dona comprant en un establiment del Pas de la Casa. | Jordi Pujol

Tot i els primers indicis de recuperació de vendes de productes de tabac que els darrers dos mesos han evidenciat els informes d’importacions del Ministeri de Finances, la Unió de Comerciants Andorrans del Tabac (UCAT) no veu possible poder ni tan sols igualar les xifres obtingudes el 2019, el darrer any abans de la pandèmia del coronavirus. El president de l’UCAT, Raül Calvo, va explicar a EL PERIÒDIC que «és molt complicat arribar-hi perquè estem molt per sota; hi hauria d’haver un canvi de tendència molt important que no s’espera». Per aquest motiu, va considerar aquesta possibilitat com a «inviable», a banda del fet que «estem parlant d’un sector que té les seves contingències legals» pel que fa a la quantitat de mercaderia que un visitant pot adquirir i endur-se a casa.

Les xifres globals a tancament del mes de juliol del volum de negoci que els comerciants han estimat, situarien la comparativa amb l’any 2019 en «entre un 35 i un 40% per sota». No obstant això, el balanç és positiu en la mateixa data si s’equipara amb el 2020: «Estem en l’ordre d’un 15% per sobre de l’any passat», va destacar Calvo. Aquestes dades van en la línia dels informes d’importacions, que situen l’acumulat fins al 31 de juliol en taxes duaneres de tabac en un -41,7% respecte del 2019, i un -1,1% en comparació amb el 2020. En qualsevol cas, sí que és cert que els darrers dos mesos s’han registrat balanços en importacions positius també respecte del 2019, amb un +29,3% al juny i un +4,2% al juliol. Si s’equipara amb el 2020, els augments han estat molt més destacats, amb un +2.051% al maig, un +806% el juny, i un +80,6% el mes passat.

Sigui com sigui, Calvo va manifestar que «encara estem molt per darrere de poder recuperar una dinàmica de mercat que sigui més o menys acceptable per a tots els comerciants», i va compartir el neguit dels comerciants del Pas de la Casa en aquest sentit. «Aquest any hi ha hagut una dinàmica diferent, i mentre que la tornada al 2020 va ser espectacular al Pas de la Casa i al centre i sud del país va costar més arrencar, aquest any és a la inversa», va detallar el president de l’UCAT, que va assegurar que «els comerciants amb els quals he parlat estan molt preocupats perquè comencen a veure l’any perdut».

I és que, segons va considerar, «les restriccions de mobilitat que encara avui dia hi ha de comprador francès, que només pot venir amb certa llibertat si és resident de proximitat, ens perjudica moltíssim», afegint que «el Pas de la Casa necessita una afluència fluida i dinàmica de públic perquè pugui recuperar el seu pols».

Un diferencial «incòmode»

En relació amb l’estat de salut del sector, Calvo també va fer referència al diferencial de preu andorrà de venda del tabac amb França i Espanya. El president va indicar que la situació «segueix igual perquè no hi ha hagut canvis impositius», i va insistir que «el diferencial enorme amb França ens genera, a escala de país, una certa incomoditat, perquè fa que els preus del tabac a Andorra siguin molt atractius», malgrat que es pugui considerar «comercialment considerable» el marge de diferència amb Espanya.

D’aquesta manera, des de l’UCAT apunten que «si hi hagués una reducció d’aquest diferencial entre França i Espanya, que també tenen molta distància, ens situaria en una posició més còmoda i beneficiosa, perquè podríem apujar els nostres preus i generar una mica més de benefici, i seria força favorable per a tothom». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT