PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Les empreses demanen flexibilitzar les normes per rebre més personal

La CEA planteja elements pràctics com millorar el transport públic o formar joves en els sectors

Per Lídia López

Els participants de la reunió celebrada ahir a la seu de la CEA.
Els participants de la reunió celebrada ahir a la seu de la CEA. | CEA

La primera reunió per abordar la manca de treballadors al Principat, especialment pel sector serveis, es va desenvolupar ahir a la seu de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), dirigida pel director del Departament de Turisme, Sergi Nadal, i va comptar amb representants del teixit econòmic i del Govern. Tal com va explicar a EL PERIÒDIC el gerent de la patronal, Iago Andreu, la CEA va posar sobre la taula tres vies per fer front a la problemàtica: modificar la normativa de contractació de treballadors estrangers, implementar millores en el dia a dia del Principat, i impulsar la formació dels joves en els sectors amb més demanda.

La primera qüestió, i que segons Andreu, es pot implementar a més curt termini, és la de les modificacions normatives. En aquest sentit, i «començant a abordar aquesta problemàtica de cara a la temporada d’hivern», el gerent va fer referència a la possibilitat de «rebaixar els requisits dels treballadors extracomunitaris, com per exemple, el de l’experiència prèvia», o també «permetre a aquestes persones que puguin fer hores extra en un altre sector», recordant que «quan hi ha un moment de manca de mà d’obra, la llei hauria de tendir a flexibilitzar-se perquè no hi ha un risc tan gran de precaritzar el mercat de treball intern com li preocupa al Govern en altres moments». En definitiva, accions que segons Andreu «ajudarien a alleugerir una mica el problema» i que han de permetre afrontar amb garanties la temporada de neu. I ja de cara a l’estiu vinent, la patronal proposa crear el concepte de temporers d’estiu, pel fet que és un moment on moltes empreses requereixen un reforç en les seves plantilles.

D’altra banda, pel que fa a mesures a més llarg termini, la patronal va incidir en les facilitats amb marge de millora del Principat, com és l’accés a l’habitatge, la disponibilitat de determinats serveis o el transport públic. Sobre el darrer element, Nadal va declarar a l’ANA que l’Executiu està obert a analitzar demandes sobre  horaris o freqüències. En la mateixa línia, el gerent de la CEA també va posar sobre la taula la possibilitat de facilitar el treball transfronterer, també amb més transport i col·laboració institucional entre territoris.

En darrera instància, i encara a més llarg termini, Andreu va exposar l’opció de fomentar la formació dels joves del país, «sobretot aquells que no volen fer estudis universitaris», en les professions amb més demanda del país. «Se’ls ha de fer atractiva la possibilitat de tenir una carrera professional en el sector de l’hostaleria, del comerç, o de la construcció, perquè al final són sectors que són motors del país», va incidir Andreu.

Un debat profund

Un altre dels assistents a la reunió va ser el director de la Unió Hotelera d’Andorra (UHA), que va celebrar que «hi hagi una taula de treball on es puguin dir les coses pel seu nom» així com que, finalment, es reconegui allò que van alertar: «Des de la Unió Hotelera vam ser els primers de dir que faltava personal fa un mes i mig i vam semblar uns bojos, però ara a tothom posa el crit el cel i no troba treballadors». Així, Pujol va lamentar que el treball iniciat ahir «va tard» per aquesta temporada, però considera «positiu» que el Govern «s’assegui a preguntar-nos què passa». 

En qualsevol cas, el director va emfatitzar el fet que «hem de treballar el problema de base i trobar el motiu perquè cada cert temps, estem així», i puntualitzant que «és una qüestió complicadíssima de solucionar, de fons, i amb un debat molt més polític que el laboral solament». «Fins a on enrere volem anar a buscar el problema per solucionar-lo? Perquè, com més lluny anem, més difícil serà de resoldre», va reflexionar Pujol, que va animar al Govern a fer partícips també altres àrees com Habitatge o Afers Socials. Per aquest motiu, des de l’UHA van mostrar-se esperançats que, després de la primera presa de contacte i de cara la pròxima reunió, que se celebrarà al setembre, l’Executiu els presenti un primer feedback de les diferents propostes fetes ahir, afegint que «si la voluntat és trobar una solució de veritat, ens hi trobaran».

En darrera instància, el director de Turisme també va manifestar la «necessitat» de treballar amb el Servei d’Ocupació «per millorar l’aproximació entre la demanda i l’oferta», és a dir, millorar el servei que pugui donar aquest departament. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT