El Consell Directiu del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), a proposta de la mesa de contractació de l’entitat, va declarar ahir desert el concurs de transport sanitari no medicalitzat. La parapública argumenta la seva decisió al·ludint que «la desviació encara existent entre les ofertes admeses no permet realitzar una comparació adequada entre elles i desvirtua el resultat davant de diferents possibles escenaris».
En la seva motivació, l’ens també indica que «s’atorgaria la màxima puntuació a l’oferta que resulta menys avantatjosa pel SAAS en el seu conjunt» i que significaria «un sobrecost» que l’entitat no podria assumir, ja que «no disposa dels crèdits suficients per fer front a la despesa que comportaria l’execució del contracte».
De fet, les quatre candidates –Ambulàncies del Pirineu (ADP), Servei Andorrà de Transport Sanitari Cor de les Valls, la UTE formada per Ambulàncies Carlemany, Ambulàncies Valira i Ambulancias Egara i l’altra UTE amb Servei d’Assistència Sanitària (SAS) i Servicios Sociosanitarios Generales Spain (SSGS)– van haver de presentar una justificació dels preus presentats. Un termini que va finalitzar el passat 27 de juliol i que des del SAAS van estudiar fins a la resolució del concurs. Segons ha pogut saber EL PERIÒDIC, una de les candidatures no va presentar la justificació i, per tant, va quedar descartada automàticament per poder ser l’escollida.
Tot i que el concurs ha quedat desert, des del SAAS van assegurar que convocarà una nova licitació «amb els ajustos corresponents, que consisteixen a informar de l’estimació pressupostaria i una modificació del criteri d’adjudicació econòmic» i evitar, d’aquesta manera, el ball de xifres que s’ha produït en aquesta ocasió.
Les mateixes fonts es van mostrar sorpreses de la decisió de la parapública i és que, com van explicar a aquest rotatiu, «no sabem què vol el SAAS. L’única explicació que trobem és que vulguin guanyar temps perquè la Creu Roja es tregui el registre de comerç, adjudicar-la a ADP i, per això, donarà els valors econòmics o ho absorbiran ells». En aquest sentit, les mateixes fonts van indicar que l’estimació que l’ens públic realitza a l’any són de 746.300 euros –concretament 483.800 per la tarifa fixa per disponibilitat del servei públic i 262.500 per al transport sanitari intern amb una referència de 3.500 serveis–. Una dada que, segons assenyalen, és que hi ha dues candidatures que estarien per sota: una en 705.425 euros anuals i una altra en 742.435, mentre que la tercera en qüestió quedaria per sobre amb 813.800 euros.
Les diferents candidatures tenen un mes, des de la comunicació de la decisió, per presentar al·legacions contra la resolució de l’edicte. Per tant, van apuntar que el nou concurs segurament sortirà una vegada finalitzi aquest termini i estigui aprovat el nou plec de bases amb les modificacions. De fet, no esperen que això es produeixi fins al proper mes de setembre i passat Meritxell, com a molt aviat. Cal recordar que l’actual concurs finalitza el 31 d’agost i que serà ADP la que continuï oferint el servei fins que se sàpiga qui assumeix aquest transport sanitari.