PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’Acoda també nota la dificultat per trobar mà d’obra per treballar al país

Dalmau assenyala que la construcció ha revifat gràcies al volum «important» de feina dels privats

Per Lídia López

Imatge d’arxiu de treballadors de la construcció en una obra a Andorra la Vella.
Imatge d’arxiu de treballadors de la construcció en una obra a Andorra la Vella. | Maricel Blanch

El sector de la construcció, com el de l’hostaleria, denuncia la dificultat per trobar mà d’obra a Andorra. Així ho va compartir la gerent de l’Associació de Contractistes d’Obres d’Andorra (Acoda), Mònica Dalmau, que va manifestar que «ens resulta molt difícil trobar gent que pugui venir a treballar». Segons Dalmau, «si mirem les dades de la CASS dels darrers anys, fins i tot malgrat la situació de la pandèmia, el nostre sector ha anat creixent», i per això va apuntar que, tot i haver anat contractant més personal en aquest període, «amb el volum de feina que tenim actualment, notem que hi ha mancança de mà d’obra».

En aquest sentit, la gerent de l’Acoda va puntualitzar que aquest menor interès dels obrers a traslladar-se al Principat per treballar respon a «un conjunt de situacions», entre les quals «sempre estem parlant de la problemàtica de l’habitatge de lloguer a preus assequibles o al nivell de vida», tot i que «hi ha molts aspectes que poden influir de cara que una persona decideixi venir aquí a viure». Així, mateix, Dalmau també va compartir que des de l’Acoda, «tenim contacte amb el Servei d’Ocupació, i l’any passat vam començar a treballar en la manera de crear una formació per a gent que s’ha quedat sense feina o que s’ha vist afectada per la Covid, perquè pogués canviar de sector», detallant que «al final, no s’ha pogut treure aquest any, però possiblement la impulsarem de cara al vinent». És a dir, que per la gerent, «s’estan posant mitjans per intentar que hi hagi més gent».

I és que Dalmau va insistir en el fet que, després de l’aturada forçada del sector per la pandèmia i d’un retorn incert per l’ajornament general dels projectes públics, la construcció viu ara un moment de molta activitat gràcies als privats: «Ens ha ajudat molt que s’hagin impulsat molts projectes i que hagin sortit un volum important d’obres pel que fa al sector privat; ha suposat una bona recuperació per part del sector», va assegurar. Així mateix, va apuntar que la demanda està repartida arreu del país, tot i que va indicar que l’auge és més visible a les parròquies centrals. De fet, des de l’Acoda assenyalen que amb l’impacte del coronavirus i els canvis pressupostaris de les Administracions «pràcticament es va aturar l’obra pública», cosa que «va suposar una preocupació, perquè aleshores es considerava important impulsar l’obra pública per, justament, reactivar l’economia». 

Sigui com sigui, amb el pas dels mesos, tant el Govern com els comuns han anat impulsant projectes que han permès recuperar aquesta part de l’activitat en forma d’infraestructura pública. Tot i això, Dalmau va exposar que «és important que no es deixi d’invertir en obra pública ni de tenir-la present», i és per aquest motiu que «des de l’Acoda demanem que es pugui arribar a fer una taula d’inversió pública».

Finalment, encara en relació amb l’actualitat, la gerent de l’Acoda va recordar el context que ara viu el sector i que van posar de manifest en un comunicat fa unes setmanes: la dificultat de trobar materials, l’augment del preu i els endarreriments. «Volem evidenciar i fer entendre la situació perquè, d’una banda, tenim una pujada de costos molt important, i de l’altra, de poder complir amb els terminis d’execució que hagin estat pactats», va detallar Dalmau, que va afegir que «és una situació completament excepcional». 

Per aquest motiu, la gerent va indicar que «hem d’aprendre d’aquesta situació, i de cara a futures contractacions i possibles situacions com aquesta, incloure-ho en el redactat dels contractes o tenir certs mecanismes en aquelles clàusules que determinen la revisió de preus o les que regulen penalitzacions per retards en els terminis d’execució».

PUBLICITAT
PUBLICITAT