PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La mitjana d’edat entre els nous positius puja fins als 35 anys

L’‘app’ AndorraSalut, que serveix per obtenir el certificat digital Covid, ja està disponible

Per Victoria Gómez Pérez

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la compareixença d’ahir.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la compareixença d’ahir. | SFGA/JAViladot

La mitjana d’edat entre les persones contagiades és de 35 anys, tot i que també n’hi ha d’entre 60 i 95. Una tendència que en les darreres setmanes ha anat a l’alça, segons el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, perquè la bossa de persones joves s’ha vacunat massivament, o bé ja ha passat la malaltia, i per tant els casos nous són persones de més edat que voluntàriament han decidit no rebre cap dosi. Això fa, doncs, que actualment el 80% dels diagnosticats siguin persones no vacunades, mentre que el 20% sí que ha rebut la pauta completa. «Estem veient com algunes persones vacunades de certa edat s’infecten, fet que és normal i lògic, ja que la protecció de les vacunes mai serà del 100% i si hi ha circulació del virus, també hi haurà risc d’infecció, per molt que s’estigui vacunat», va recordar el ministre. 

Per tot plegat, la situació preocupa Benazet que, tot i afirmar que «encara no ens trobem en aquest estadi», va alertar que «aviat podríem tenir més pressió sobre el sistema sanitari». En aquest sentit, cal destacar que actualment hi ha sis persones ingressades a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, cinc de les quals es troben a planta i l’altra a l’UCI, juntament amb un turista de Barcelona, ambdós sota ventilació mecànica. A més, en les darreres 24 hores s’han detectat 44 casos nous, que sumen 353 actius i 14.630 totals des de l’inici de la pandèmia al país. Fins al moment s’han registrat 14.150 altes i el nombre de defuncions es manté des del mes de maig en 127. 

Amb la voluntat d’impedir que aquesta evident transmissió comunitària del virus afecti els residents dels centres sociosanitaris, el Consell de Ministres va aprovar ahir un nou protocol que preveu la realització de tests ràpids d’antígens per a totes les persones que visitin els interns. «No hem volgut limitar les visites, però sí posar una capa més de seguretat, s’estigui o no vacunat», va assenyalar el titular de Salut. Així mateix, es permeten les sortides de les residències, siguin diàries o amb pernoctació. En una línia similar, les 4.000 persones que dissabte vagin a l’últim concert de l’Andorra Mountain Music, a càrrec del reconegut dj internacional David Guetta, s’hauran de realitzar un test ràpid d’antígens o presentar el certificat de vacunació, com a mínim, amb 14 dies posteriors a haver rebut l’última dosi, i dur mascareta FFP2. A més, s’habilitaran punts de restauració dins del mateix recinte, però sense visió a l’escenari i d’aforament controlat per evitar que es repeteixin les imatges de fa 15 dies en què es van veure locals de restauració de Soldeu totalment saturats.


Certificat i ‘app’

D’altra banda, ahir també es va posar en funcionament l’aplicació mòbil AndorraSalut, creada especialment per incloure el certificat digital Covid. Tal com va explicar Benazet es tracta d’un document verificat amb una signatura digital que emet el Ministeri de Salut per validar la pauta completa de vacunació –amb tots els detalls dels lots administrats–, així com els resultats de proves TMA o PCR i informació en cas de contraure la malaltia. També s’inclou un codi QR per facilitar la lectura en els controls duaners d’arreu de la Unió Europea i l’espai Schengen. «És una mesura ràpida i útil per a la lliure i segura circulació si es vol viatjar durant la pandèmia», va assenyalar el ministre, tot recordant que l’homologació oficial amb el certificat europeu s’ha pogut fer gràcies a l’ajuda i suport de França. En un futur, l’aplicació també inclourà informes i cites al sistema sanitari andorrà i es podrà accedir a la història clínica compartida. Per aquest motiu, i «per garantir la màxima seguretat», abans caldrà obtenir una signatura electrònica al Servei de Tràmits del Govern o als comuns d’Escaldes-Engordany, la Massana o Canillo. 

Amb tot, però, Benazet va recalcar que abans de viatjar cal comprovar les restriccions vigents a través del web reopen.europa.eu i, un cop a destinació, seguir totes les mesures de seguretat i prevenció estipulades per les autoritats sanitàries. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT