PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Govern prorroga els ajuts al lloguer i l’hipoteca durant l’agost

La mesura inclou el sector de l’oci nocturn, encara tancat, i les agències de viatge, amb activitat limitada

Per Lídia López

La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, durant la seva compareixença d’ahir.
La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, durant la seva compareixença d’ahir. | SFGA / JAVILADOT

El programa extraordinari d’ajuts al lloguer i a les quotes hipotecàries per minimitzar l’impacte en els sectors més afectats per la pandèmia del coronavirus tindrà vigència el pròxim mes. Així ho va confirmar la ministra d’Afers Exteriors, ahir en funció de Portaveu, Maria Ubach, que va puntualitzar que la mesura abraça als establiments de l’oci nocturn –autoritzats com a pubs, discoteques o sales de ball–, i també les agències de viatges. D’aquesta manera, es prorrogarà de forma automàtica, si no es comunica el contrari, a totes aquelles empreses que se’ls ha aplicat la condonació parcial durant el juliol. 

Aquesta decisió es va prendre, a proposta del ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, tenint en compte que l’oci nocturn segueix tancat per decret i que les agències de viatge tenen una activitat molt limitada. En aquest sentit, Ubach va especificar que en el cas de l’oci nocturn, el percentatge d’ajut és del 75% de l’import del lloguer mensual del local comercial, i de la quota hipotecària mensual pel mateix valor si el titular de l’empresa demostra documentalment que és propietari del local on es desenvolupa l’activitat. I amb els mateixos requeriments, però un límit del 50%, també es podran acollir a la mesura per als comerços vinculats a les agències de viatges. 

Cal tenir en compte, però, que segons el Govern, hi ha un import màxim atorgable en concepte d’ajut al lloguer o la quota hipotecària, que delimita el topall en 2.000 euros per a pubs, discoteques i sales de ball, i de 1.000 euros com a molt per a les agències de viatges. A més, també va puntualitzar que, en cas que l’ajut no s’hagi aplicat a la totalitat del mes sinó únicament sobre uns dies, el subsidi percebut manté de manera proporcional el mateix topall. 

Aquestes mesures de suport van aparèixer l’octubre del 2020, després que l’Executiu decretés noves restriccions al teixit econòmic per frenar la incidència, aleshores creixent, de la Covid-19 al Principat. En aquell moment, també van recollir negocis com els parcs d’oci infantils, tancats pel Govern, o els establiments afectats per mesures addicionals com era el cas dels bars i cafeteries. Al llarg dels mesos, aquesta mesura s’ha anat adaptant al context del coronavirus, però no ha deixat de recollir aquests dos sectors, que també són els únics que avui en dia mantenen la possibilitat d’implementar les Suspensions Temporal de Contracte de Treball (STCT) i les Reduccions de la Jornada de Laboral (RJL) a les seves plantilles.

PUBLICITAT
PUBLICITAT