Andorra la Vella
El Sipaag assegura que manca personal fix a l’Administració
Trini Marín reconeix que hi ha llocs que «s’han de cobrir sí o sí», i per això caldrà fer edictes
El Sindicat de Personal Adscrit a l’Administració General (Sipaag) insisteix que, actualment, «hi ha una manca de personal pràcticament a tots els serveis». Així ho va apuntar el seu president, Lluís Anguita, a la sortida de la primera trobada mantinguda entre els representants dels diferents sindicats de la funció pública i la nova ministra d’Administracions Públiques i Participació Ciutadana, Trini Marín. En aquest sentit, Anguita va exposar, preguntat per la premsa, que hi ha molts treballadors de caràcter temporal, ja sigui perquè són eventuals com perquè provenen de programes de foment de l’ocupació impulsats des del mateix Servei d’Ocupació d’Andorra (SOA), i que caldrien perfils de llarga durada. «Tot això, a poc a poc, hauria d’anar canviant. No pot ser que sempre s’estigui cobrint amb gent del SOA que, els pobres, quan els tens formats, han de marxar; o amb eventuals, que també tenen una caducitat», va indicar el president, que va sentenciar que «si falta gent, s’han de treure edictes».
Per la seva banda, la ministra va reconèixer que «és veritat que hi ha llocs que, sí o sí, s’han de cobrir», fent referència a jubilacions o excedències, i albirant també una anàlisi del treball dia a dia per detectar les mancances en certs sectors de l’Administració, apuntant que «la ministra Pallarés ja venia d’aquesta línia que no hi hagi àrees que no tenen prou personal per cobrir les necessitats d’aquell departament», i d’aquesta manera i en cas de ser necessari, convocar un concurs per la plaça, pel fet que «tenim una llei a sobre, així que no es pot agafar gent a dit: s’han de fer edictes».
Digitalització
Però, a banda de l’encàrrec del personal, Marín també ha d’encarar el repte de la transformació digital, ja que tal com va posar en relleu la mateixa ministra, «el futur, ja no d’Andorra sinó del món, és anar cap aquesta transformació digital», i a més, és «la voluntat de l’Executiu». «Per mi seria important traçar aquest camí perquè cada cop hi hagi més fluxos i sinergies per donar un millor servei», va declarar Marín, que també va veure en la digitalització una opció per optimitzar els recursos, encara en relació amb els llocs de feina dins de l’Administració.
En aquest sentit, Anguita va puntualitzar que «de la digitalització ja fa anys que en sentim a parlar i no vol dir que de moment sigui el cas», a la vegada que va apuntar que els possibles cursos en aquesta matèria als treballadors públics «és obvi que s’haurà de formar», però «en el moment que arribi o que estigui a punt d’arribar».
En qualsevol cas, aquesta primera presa de contacte de la ministra amb els representants sindicals tot just 15 dies després de prendre el càrrec és una mostra d’intencions respecte de la voluntat de mantenir la «continuïtat del treball iniciat per la meva predecessora, la ministra Judith Pallarés», tal com va apuntar Marín, afegint que es tracta de «continuar tenint aquest bon feeling amb ells, aquesta mà estirada per seguir treballant amb tots», perquè «ells són els que millor ens poden fer arribar tota la problemàtica que hi pugui haver». En definitiva, Marín va concloure que aquest contacte fluid amb els sindicats beneficiarà l’objectiu de «donar un bon servei a la ciutadania». De fet, el Sipaag va aplaudir aquesta línia continuista, assegurant que la ministra els havia ofert «una porta oberta» quan tinguin qualsevol neguit, i va assenyalar que «és una persona molt dialogant». Per aquest motiu, la titular d’Administracions Públiques i Participació Ciutadana va compartir que es tornarà a reunir amb la taula de representants de cara al setembre, després de les vacances d’estiu, però que està disposada a fer trobades ja sigui quinzenals o bé mensuals, i atendre també si cal als representants per sindicats o tipologia de treball dins de l’Administració perquè «és la millor manera de captar la problemàtica».