PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Govern descarta presentar el certificat Covid com a restricció

Espot creu que amb les mesures actuals es pot controlar la situació tot i l’increment dels contagis

Per El Periòdic

La façana de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell.
La façana de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell. | Maricel Blanch

Preguntat sobre un possible augment de les restriccions davant l’increment de casos de Covid-19 que provoca la variant delta, el cap del Govern, Xavier Espot, va avançar que de moment el Govern no es planteja «incrementar excessivament les restriccions; no hi ha res en ment, però pot ser que avaluem la situació i puguem de manera puntual establir alguna restricció concreta, però en termes generals les decisions que s’han pres ens han permès contenir la propagació de la pandèmia, especialment en la població més vulnerable», va apuntar Espot. Així, des de l’Executiu, es creu que amb les mesures actuals es pot controlar la situació tot i l’increment dels contagis.

Sobre l’opció d’aplicar el passaport Covid per entrar en certs espais públics o privats, tal com estan fent alguns països, Espot va assegurar que el Govern «tampoc s’ho planteja, en tot cas ara» i va afegir que «mai he estat partidari de mesures restrictives, però entenc els països que les han pres i no les descartem en un futur». En la mateixa línia, va apuntar que s’haurà de veure la xifra final de vacunats a Andorra per prendre mesures d’aquestes característiques i estar segur que «serà superior a la dels països del nostre entorn». Per últim, va criticar aquelles persones que es neguen a vacunar-se i esperen que la immunitat de grup sigui causada per la resta de la població i els va animar a fer un pensament perquè també es vacunin, especialment amb l’arribada de l’hivern i la possible aparició de variants més dures.

 

Les UCIs catalanes, en alerta

A l’altra banda de la frontera, la subdirectora general de Coordinació i Gestió d’Emergències de Catalunya, Imma Solé; el portaveu dels Mossos d’Esquadra, el comissari Joan Carles Molinero; i el subdirector general de Coordinació de Salut Pública, Xavier Llaberia, van valorar ahir en roda de premsa l’evolució de les mesures de prevenció contra la Covid-19 a Catalunya. Llaberia va destacar la baixada de la incidència acumulada en els darrers set dies per a totes les franges d’edat, especialment entre els més joves (dels 15 als 49 anys), que havia crescut de forma exponencial, però va alertar que les dades assistencials, sobretot als hospitals, són molt pitjors. «Estem davant una situació crítica», va advertir.

Als hospitals catalans s’ha notat un lleuger descens de l’activitat global a urgències, però «mantenen una activitat Covid encara molt elevada», amb un índex molt alt de tests positius (un 63,5% de tots els que es fan). De fet, ahir hi havia 2.217 persones ingressades als hospitals per Covid i 130 més amb sospites d’haver-se contagiat, però encara pendents de valoració. Pel que fa les Unitats de Cures Intensives (UCIs), a dia d’avui hi ha 512 pacients crítics per Covid (davant els 380 per altres patologies), 43 dels quals han ingressat a les UCI en les últimes 24 hores.

Llaberia va alertar que «l’activitat no Covid a les UCIs està clarament compromesa», ja que un 57,4% dels llits a crítics estan ocupats per malalts Covid. Això, sumat nous contagis i les vacances del personal sanitari, ha obligat la Conselleria de Salut a ordenar a hospitals i centres d’atenció primària que limitin la seva activitat a atendre les urgències i tot el que sigui inajornables.

Pel que fa als contagis, els casos confirmats en els darrers set dies superen els 41.000 setmanals, «una xifra molt elevada que cal continuar baixant amb les mesures que s’estan prenent», segons va explicar el subdirector general de Coordinació de Salut Pública.

La mitjana d’edat de les persones ingressades als hospitals catalans per coronavrius és de 59 anys i la dels pacients a les UCI, de 54 anys. Actualment hi ha 86 pacients a les unitats de crítics de menys de 40 anys i quatre per sota dels 20.

Tot i que Catalunya encara no ha posat damunt la taula la possibilitat de demanar el passaport verd per entrar als espais de lleure, Galícia i les Illes Canàries sí que ho han aprovat per entrar a locals d’hostaleria, així com en recintes esportius i culturals tancats, en els municipis amb una incidència més greu del virus.

Finalment, Itàlia ha pres l’exemple del copríncep francès, Emmanuel Macron, que va anunciar que el certificat Covid és necessari per a totes les activitats d’oci i per el transport públic arreu de la república amb l’única voluntat d’accelarar la campanya de vacunació. Ambdós països han patit en els darrers dies greus protestes per part de ciutadans en contra de la mesura, ja que ho consideren una privadesa de les llibertats de moviment. Una idea que també s’estén a la resta del continent. 

 

Registrats 79 nous positius durant el cap de setmana

El Govern va informar ahir que la xifra total de casos positius per coronavirus al Principat des de l’inici de la pandèmia és de 14.577 persones, amb la qual cosa, durant el cap de setmana s’han detectat 79 noves infeccions. Actualment hi ha 373 casos actius: d’aquest total hi ha 10 persones ingressades a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, vuit a planta i dues a l’UCI, que requereixen ventilació mecànica. Des de l’Executiu es diferencia la procedència de les dues persones intubades: una d’elles és resident al país i l’altra és un turista de Barcelona. Quant als vaccins contra la Covid-19, des de l’inici del pla de vacunació s’han administrat 85.242 dosis –49.990 primeres i 35.252 segones–.

PUBLICITAT
PUBLICITAT