Escaldes-Engordany
El brot de la Covid provoca un 30% de cancel·lacions als apartaments
Les instal·lacions del Tarter i Bordes d’Envalira encaren l’agost amb reserves entre el 90 i el 95%
Els apartaments turístics tornen a fer front a una campanya marcada pel coronavirus. Tal com va explicar a EL PERIÒDIC el president de l’Associació d’Empreses d’Allotjaments Turístics (AEAT), Àlex Ruiz, el sector presenta dades molt divergents entre les instal·lacions situades a Canillo, al Tarter i Bordes d’Envalira, i la d’Encamp, al Pas de la Casa. Així, mentre que a Canillo l’estiu s’ha reprès amb unes xifres esperançadores, al Pas «la situació és terrible». D’altra banda, l’impacte al Principat i a Espanya de la cinquena onada –en especial a Catalunya, lloc d’origen d’un gruix important de clients– està comportant que les últimes dues setmanes, es produeixin anul·lacions de reserves al voltant del 30%.
«Fins fa uns dies, tot eren reserves pel juliol i l’agost; i ara, de cada 10 reserves, set es confirmen i tres són cancel·lacions», va assegurar Ruiz, que va compartir que pràcticament la totalitat dels clients són de proximitat: «El que vol la gent és pujar amb el seu cotxe perquè en cas que passi res, poder-lo agafar i tornar a casa». En aquest sentit, el president també va indicar que pels mesos d’estiu, habitualment, el perfil de turista sol ser del voltant, i va fer referència sobretot de persones arribades des de Catalunya, el País Valencià o Aragó. De fet, en aquest context de pandèmia i d’alta incidència com l’actual, Ruiz va exposar que, en referència a països d’arreu d’Europa, «de cara a l’exterior, Andorra molts cops pertany a Espanya, així que quan els Estats alerten sobre aquest territori, ens afecta molt», i va afegir que «és complicat d’entendre, però per desgràcia és així». En definitiva, va concloure que «la gent s’està espantant una mica per les notícies que hi ha» en relació amb el coronavirus.
L’agost promet a Canillo
En qualsevol cas, aquest rebrot no ha afectat, de moment, les previsions de cara a l’agost. Segons va compartir el president de l’AEAT, als establiments de Bordes d’Envalira i el Tarter, «poden arribar a un 90 o 95% el mes vinent», elevant així els registres assolits aquest juliol, amb una ocupació mitjana d’entre el 60 i el 65%. Així, el mes que ara culmina haurà presentat, segons Ruiz, unes dades similars a les de l’any passat, però previsiblement, seran sensiblement millors de cara al mes entrant en comparació amb el 2020. Un volum de negoci que, «amb preus d’estiu, és a dir, una cosa molt ajustada, no hi guanyarem diners, però tampoc en perdrem, que ara és el més important: salvar els mobles».
En canvi, la situació als allotjaments del Pas de la Casa és totalment l’oposada. «Al Pas és un desastre: estem en una mitjana d’entre el 5 i el 9%, tant pel juliol com per l’agost, i tampoc estan funcionant massa bé les reserves d’última hora», arribant a la conclusió que «la situació és molt preocupant», i que de fet, «tenim molt menys negoci que l’estiu passat».
Sigui com sigui, Ruiz va fer una lectura positiva de les accions implementades per atraure visitants, com és el cas de les propostes de recorreguts de muntanya, les activitats dels parcs de muntanya, i el festival Mountain Music. «Tot el que sigui poder atraure turistes és molt benvingut», va reconèixer el president. D’altra banda, Ruiz va explicar que l’entitat manté un contacte constant amb la resta d’entitats i els representants de les Administracions mitjançant la taula bisetmanal per analitzar la situació, i va considerar que el nou ministre de Turisme, Jordi Torres, ha pres el càrrec «amb moltes hores de feina, sent molt àgil i resolutiu».