Sant Julià de Lòria
El confinament afavoreix l’adopció de gossos en comparació als gats
El refugi caní va registrar per primera vegada al Principat un total de vuit cans durant la primavera
Durant el confinament, la gossera d’Andorra va tenir un total de vuit gossos i 16 a cases d’acollida. Per escapar del tancament domiciliari, moltes persones van decidir adoptar gossos. Aquesta situació va sorprendre gratament als treballadors, però també els va fer desconfiar. «Sortien i no entraven, fet que no era habitual», va afirmar el responsable de la gossera, Jesús Cardesin.
L’ensinistradora Dalila Silva també va afegir que desitjava que «es tornés a repetir la situació», però ha vist que amb l’arribada de l’estiu «els casos d’abandonament tornaran a augmentar». Així, a finals d’aquest mes de juliol, ja són un total de 20 gossos al recinte i 19 a cases d’acollida, tot i que la mitjana d’adopcions es manté equilibrada. El responsable del refugi va assegurar que cap dels gossos que han arribat són els que van adoptar-se durant el confinament. Tot i això, Cardesin va recalcar que «socialitzar és molt important per la vida dels gossos i no poden perdre la companyia de les persones» per això, considera essencial la col·laboració ciutadana per ajudar-los a tenir una vida més amena. Segons un dels voluntaris més joves de la gossera Marc Molia, un dels projectes que volen dur a terme és donar a conèixer a les escoles el treball de voluntariat per als majors de 14 anys i va recalcar que «ara mateix els gossos necessiten una família».
Des de la junta de GosSOS, també van insistir que les persones que vulguin contribuir econòmicament poden fer-se socis de l’entitat aportant cinc euros mensuals i van assenyalar que gràcies al mercat de la Serenalla van inscriure’s 10 socis més, acumulant uns 160 socis actius. L’organisme va recordar que l’objectiu que persegueixen és que hi hagi el mínim de gossos a la gossera i, en el cas que n’hi hagi, que la societat reaccioni ràpidament per adoptar-los o enviar-los a cases d’acollida. Un dels vocals de la junta va dir que «afortunadament, la gestió que s’està fent ara és molt bona i la gent respon molt bé».
Quant a la situació dels felins, d’una banda, el confinament va augmentar els casos d’abandonament de gats adults, però, d’altra banda, també va cridar l’atenció de més voluntaris que van anar a ajudar al refugi. La responsable del recinte, Sandrine Desruels, va insistir que l’arribada de les vacances d’estiu ha provocat que estiguin «desbordats», i això ha complicat el treball personalitzat amb cada gat. Tot i això, Desruels va assegurar que se segueixen uns controls específics i molt estrictes per a poder trobar un adoptant que encaixi amb l’animal, ja que el seu objectiu primordial és que el felí acabi a una llar per a tota la vida i que no el tornin a abandonar.
L’associació de Laika va sorprendre’s de la recent arribada de quatre conills domèstics a la gatera. Per aquest motiu van fer-ne ressò a les xarxes socials mitjançant una publicació al Facebook oficial de l’entitat. Al post van fer una crida a la responsabilitat i a la sensibilitat envers totes les persones que tenen animals o que es plantegen tenir-ne i van recordar que «un animal no és una joguina, és un membre més de la llar que necessita atencions i controls veterinaris fins al final de la seva vida». Altrament, la responsable va informar que tenen pendent baixar al mar 40 tortugues que han abandonat.
millores a la gatera/ La responsable de la gatera va afirmar que, tot i la situació actual, tenen previst un projecte a principis del mes de setembre per a millorar el refugi felí amb una ampliació de les tres sales i patis inferiors perquè els gats adults puguin tenir espai i activitats de joc per promoure la seva activitat física. A més, també reformaran el pis superior amb un solàrium exterior per als gats més grans d’edat i prestatges a les parets per als més joves.