Search
Close this search box.
Lídia López

L’‘app’ AndorraSalut s’estrenarà amb la informació relativa al coronavirus

Les primeres dades disponibles seran el passaport verd i resultats de tests diagnòstics

El Principat disposarà aviat d’una aplicació per a mòbils amb la informació sanitària dels ciutadans. AndorraSalut s’estrenarà els pròxims dies amb una primera funcionalitat: recollir les dades de la persona al voltant del seu estat envers el coronavirus. Però, per fer ús d’aquest aplicatiu, caldrà tenir primer un certificat electrònic que en garanteixi la privacitat.

«Hem desenvolupat una plataforma única amb totes les dades assistencials dels ciutadans, per millorar l’atenció i la seguretat dels pacients», va exposar el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que va detallar que aquest servei «dona continuïtat al projecte de la història clínica compartida». D’aquesta manera, l’aplicació s’ha implementat amb el concepte de la carpeta personal de l’usuari, i serà aquest el que tindrà la potestat de compartir la informació continguda amb els professionals de la salut, o fins i tot, podrà afegir-hi personalment algunes dades. Per aquest motiu, el director general del SAAS, Josep Maria Piqué, va qualificar el concepte de l’aplicació d’«ambiciós com a país».

En aquest sentit, l’app que ara es posarà en marxa comptarà amb la informació relativa al coronavirus. I d’entre les dades més destacades, disposarà del Certificat Covid que permet desplaçar-se per Europa –un element força demandat, tenint en compte que segons el Govern, se n’han expedit més de 10.000 en pocs dies–. Així mateix, també hi haurà el detall de l’estat de vacunació de la persona o els resultats de proves diagnòstiques, entre d’altres. 

No obstant això, el responsable de sistemes informàtics del SAAS, Xavier Grande, va detallar que en aquesta primera fase també s’han introduït dues altres funcionalitats: les cites vinents programades i els informes mèdics, concretament, els d’altes d’hospitalització i d’urgències. Tanmateix, Grande va fer una valoració positiva del fet que «l’aspecte tecnològic i de seguretat ja està muntat, així que no caldrà esperar molt de temps per afegir més continguts». A tall d’exemple, el responsable de sistemes d’informació del SAAS va avançar que les pròximes funcionalitats a implementar seran les visites no presencials en format de videotrucada mitjançant l’app, el carnet vacunal, les receptes mèdiques electròniques i un servei de missatgeria del Ministeri de Salut. 

Per la seva banda, el secretari d’Estat de Transició Digital i Projectes Estratègics, César Marquina, va puntualitzar que l’objectiu principal de l’aplicatiu és «agilitzar i facilitar l’accés a la informació» de la població, a la vegada que «se’ls empodera, perquè poden escollir amb qui compartir-ho». A més, va detallar que aquesta acció s’emmarca en el programa de transformació digital presentat dies enrere i que des de l’Executiu es vol potenciar.

Seguretat en l’accés

Cal tenir en compte que, tal com van avançar els compareixents en la presentació d’ahir, per tal de garantir la confidencialitat de l’app, s’ha optat per requerir un certificat electrònic per fer ús de l’eina. És a dir, que a banda de descarregar l’aplicació als serveis tant d’iOS com Android, les persones hauran d’introduir aquest document a banda d’altres dades. «La seguretat és clau», va manifestar Marquina pel que fa a aquest demanda, que també va informar que el certificat es podrà sol·licitar al servei de Tràmits del Govern, i als comuns de Canillo, Encamp, la Massana i Escaldes-Engordany.

En el marc de la presentació també va comparèixer el doctor que ha desenvolupat l’aplicació, Jordi Serrano, que va afirmar que amb la posada en marxa de l’aplicatiu «Andorra podria esdevenir un referent en la forma d’oferir les dades de salut als seus ciutadans», avançant a països que ja han implementat algunes aplicacions com Estònia, el Regne Unit o algunes comunitats autònomes d’Espanya. «Andorra es pot aprofitar de les experiències dels altres països, però es pot beneficiar molt de la història clínica compartida», va considerar Serrano. Finalment, Benazet va recalcar que l’eina «és un nou camí de la història clínica compartida, i posa el pacient en el centre del sistema sanitari i empoderant-lo».

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu