Search
Close this search box.
Lídia López

La capital provarà la recollida porta a porta a la zona del Cedre

El comú facilitarà les bosses per fer el triatge dels residus i retirarà els contenidors del voltant

El Comú d’Andorra la Vella iniciarà una prova pilot de la recollida selectiva porta a porta a la zona del Cedre, a Santa Coloma, aquesta tardor. Tal com van informar ahir la cònsol major, Conxita Marsol, i el conseller de Sostenibilitat i Innovació, Gerard Estrella, l’objectiu de la prova és veure com s’implementa el sistema per, en un futur, poder-ho fer extensiu a la resta de la parròquia. En concret, la nova forma de recol·lecta de brossa comprendrà els carrers Esteve Albert, del Contrapàs, Roureda Tapada, del Cedre, i Castell de Sant Vicenç, i inclourà unes 500 llars. La corporació adreçarà ara una carta als veïns per comunicar-los el projecte, i també els enviarà una segona missiva quan s’acosti la data de posada en marxa del sistema, que s’espera a mitjan setembre. A més, es preveu celebrar una reunió per detallar-ne el funcionament. 

A grans trets, la idea és que els ciutadans treguin la seva brossa entre les 21.00 i les 00.00 hores, i cada dia s’establiran unes fraccions concretes a recollir entre les quatre que ara es reciclen al Principat. A hores d’ara, s’ha pensat a retirar diàriament la resta, el paper i els envasos es recolliran dos cops per setmana, i un dia a la setmana s’enduran el vidre. Els residu s’hauran de deixar amb unes bosses que el comú subvencionarà, i que seran d’un color concret en funció de la fracció, imitant la separació dels contenidors. Així mateix, durant la prova, els camions de recollida passaran dues vegades durant la nit, per poder determinar les hores més freqüents de treta de les escombreries per part dels veïns. I, en cas d’haver de llençar algun residu fora d’hora o de dia, es deixarà una illa de contenidors d’emergència. També cal posar en relleu que la corporació no ha previst imposar sancions per l’incompliment de la norma en tractar-se d’una prova, i que la qüestió s’abordarà en cas que el sistema s’expandeixi.

I és que, la voluntat del Comú d’Andorra la Vella és precisament la d’aplicar-lo, de forma progressiva, a la resta de carrers de la capital i Santa Coloma si el projecte qualla. «És un projecte que fa molt de temps que hi pensem i finalment hem trobat una fórmula per aplicar-lo», va apuntar la cònsol, que també va reconèixer que la qüestió era «una assignatura pendent del mandat anterior», afegint que «penso que és important i necessari».

Un model que creix a Europa

Al país, la iniciativa d’Andorra la Vella és innovadora, ja que cap altra parròquia havia plantejat la recollida porta a porta. No obstant això, el sistema no és cap novetat i ja fa anys que s’aplica a ciutats d’arreu d’Europa. Per exemple, al barri de Sant Andreu de Barcelona, fa uns dos mesos que es va posar en marxa; però a l’interior, ja hi ha indrets on s’aplica des de fa més temps, com és el cas de les comarques d’Osona o del Berguedà. La darrera ha passat de reciclar el 30% dels residus al 80% amb el porta a porta.

Aquest aspecte és el que es vol potenciar amb l’engegada d’aquest format de recollida al voltant del Cedre: «Volem que la gent classifiqui i recicli millor, i també que es redueixi la generació de residus», va puntualitzar Marsol, que també va declarar que «som pioners a Andorra; el futur està a reciclar bé i generar el mínim de residus». En aquest sentit, el conseller va compartir que els darrers dos anys s’han generat més de 10.000 tones de residus anuals. Així mateix, l’altra situació que es produirà amb el nou sistema serà la retirada dels contenidors de les vies, un aspecte que per la corporació, contribuirà a evitar les males olors i a millorar el paisatge. 

Finalment, tant la cònsol com el conseller es van mostrar esperançats que els veïns responguin bé a la proposta i col·laborin amb el nou sistema. «Demanem la implicació dels ciutadans, pel bé de la parròquia i del país», va dir Estrella, que també va manifestar que el comú estarà obert a rebre suggeriments per anar definint el model: «No hi ha res perfecte, i segurament, al principi sorgiran casuístiques que ara no coneixem i problemes que s’aniran solucionant». 

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu