PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El certificat Covid estarà en format digital la setmana vinent

Les proves TMA i TRA seran de pagament si es fan per compte propi a partir del 16 d’agost

Per Alba Llacuna

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, amb una mostra del certificat Covid homologat per França.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, amb una mostra del certificat Covid homologat per França. | SFGA/JAViladot

El certificat Covid estarà disponible en versió digital la setmana vinent, quan l’Executiu presenti l’app que els ciutadans es podran descarregar en el seu dispositiu mòbil. Tot i això, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va indicar, en la compareixença posterior al Consell de Ministres, que, des d’avui, es lliurarà en paper a tots aquells que rebin la segona dosi de la vacuna.
Benazet va indicar que aquest nou certificat, que permetrà viatjar per la Unió Europea i l’espai Schengen, es pot recollir als centres d’atenció primària o a l’oficina Covid de la plaça de Braus. Tot i això, va demanar que no hi hagi «una allau» de persones per recollir el certificat, sobretot, a la plaça de Braus, ja que tindran una «feina ingent» pel que fa a la campanya de vacunació i als cribratges que s’impulsaran a l’hora de dur a terme les proves a l’oci nocturn i el proper concert de l’Andorra Mountain Music. Per tant, Benazet va demanar calma a la població i va recomanar que s’esperi a la setmana vinent amb la presentació de l’aplicació i que només el vagi a recollir si és per un cas de necessitat o emergència.

El certificat l’emet el Ministeri de Salut i reflecteix la pauta completa de vacunació, el test PCR/TMA negatiu realitzat les darreres 72 hores, o si la persona ha passat la malaltia durant un termini inferior a sis mesos. A més, el document, a banda de les dades personals de la persona, també inclou un codi QR per facilitar-ne la lectura en els controls duaners.

Proves diagnòstiques pagades
El Consell de Ministres també va aprovar ahir les tarifes de les proves diagnòstiques TMA i Test Ràpid d’Antígens (TRA), que seran aplicables a partir del 16 d’agost. En aquest cas, Benazet va explicar que les TMA tindran un cost de 40 euros, mentre que les TRA, de 8 euros i només seran de pagament si es fan per voluntat pròpia. Per tant, amb prescripció mèdica o a través dels cribratges impulsats des del Govern, com els escolars o els d’esdeveniments culturals, continuaran sent gratuïts per a les persones.

Cinquena onada estabilitzada / El ministre també va actualitzar les dades sanitàries. En aquests sentit, va apuntar que, en les darreres 24 hores s’han detectat 36 nous positius, fet que fa augmentar els casos actius fins als 267. Una dada, que com va especificar Benazet, se situa a nivell de la primera quinzena de setembre del 2020, «amb la diferència que ara no tenim ingressats ni a planta ni a l’UCI». «No té res a veure amb altres brots», va assegurar el ministre. De fet, des de Salut van confirmar que la persona que havia ingressat a planta de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, ja ha rebut l’alta hospitalària i, per tant, la pressió al centre mèdic és nul·la.

En dades globals, des de l’inici de  la pandèmia 14.203 persones han contret la malaltia, 13.809 l’han superat i les defuncions es mantenen en 127.

Actualment, els principals afectats són persones d’entre 15 i 29 anys. Aquests contagis són fruit de l’increment de les relacions socials i el fet que és un grup d’edat que encara espera rebre la segona dosi de la vacuna. Tot i això, el ministre va afirmar que aquestes persones s’acabaran d’immunitzar demà.

Per últim, Benazet va informar que ja s’han administrat 79.013 vacunes, de les quals 45.773 corresponen a primeres dosis i 33.240 a segones. Precisament, el titular de Salut es va mostrar satisfet pel ritme de vacunació i va recalcar que el 68,5% de la població vacunable major de 16 anys ja ha rebut una primera dosi, mentre que el 49,7% del total de la població ja ha rebut la pauta completa de vacunació.

Benazet també va indicar que amb les 12.000 vacunes de Moderna, França ja ha enviat les 30.000 acordades. Aquestes serviran per «rescatar» persones entre 16 i 30 anys que s’han apuntat més tard a la plataforma, així com per animar a immunitzar-se a aquelles persones que «han pogut tenir pànic» a altres vaccins com el d’AstraZeneca.

Confinament nocturn a Catalunya
El president de Catalunya, Pere Aragonès, va anunciar ahir el retorn del toc de queda nocturn. Aquesta vegada, però, serà de les 01.00 a 06.00 hores de la matinada i afectarà aquells municipis amb més de 5.000 habitants amb una incidència acumulada de la pandèmia igual o superior als 400 casos diagnosticats per cada 100.000 habitants.

El Govern comprarà els tests d’antígens a 2,80 euros
L’empresa Puente China España Comercio SL, amb seu a Barcelona, serà el nou proveïdor de tests d’antigen SARS-CoV-2 del Govern. Segons va publicar ahir el Butlletí Oficial del Principat d’Andorra (BOPA), la contractació s’ha fet amb caràcter urgent i tindrà un valor de 2,80 euros per test, amb un total superior a 60.102 euros i variable segons la necessitat, en els pròxims dos anys i mig.

Puente China es va crear a Barcelona l’any 1996 i s’ha convertit en un important centre de negocis entre Europa i la Xina, amb línies de negocis vinculades al Real Estate, el comerç internacional i l’assessorament legal. L’any 2020, i amb l’esclat de la pandèmia, va obrir un nou canal d’importació i distribució de material sanitari per a entitats públiques i privades.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT