PUBLICITAT

Ordino

Les corporacions acorden regular la gravació i difusió de les sessions

Els comuns van presentar el recurs administratiu per les transferències del 2017 el 29 de juny

Per Alba Llacuna

Els cònsols de la Massana i Ordino en la roda de premsa posterior a la reunió d’ahir.
Els cònsols de la Massana i Ordino en la roda de premsa posterior a la reunió d’ahir. | ANA / E. P.

La darrera reunió de cònsols abans de l’aturada estival, celebrada ahir en el Comú d’Ordino, va servir perquè els set comuns acordessin regular la gravació i la difusió de les sessions de comú, que per llei són públiques, les comissions i les juntes de govern, que actualment són a porta tancada.

En aquest sentit, el cònsol major de la parròquia ordinenca, Josep Àngel Mortés, va explicar que es treballarà en un informe, que hauria d’estar llest al setembre, on es fixin els principis d’aquesta regulació. Primer hauran de valorar «quines sessions del comú s’han de difondre i quines no cal» i, després, establir quins són els mitjans tècnics amb què s’han de posar a disposició dels ciutadans, on no es va descartar fer-les en streaming. «Volem crear un marc base i que després cada parròquia se’l pugui adaptar a les seves ordinacions», va afegir la cònsol major de la Massana, Olga Molné. 

Les transferències comunals del 2017, que provoca discrepàncies sobre la quantitat de diners transferits de Govern a les corporacions comunals, va ser un altre del punts de l’ordre del dia de la reunió. Sobre aquest punt, Mortés va especificar que el passat 29 de juny es va presentar el recurs administratiu davant de l’Executiu per evitar, d’aquesta manera «la prescripció» que es produïa al setembre.
Ara, el Govern té dos mesos, és a dir fins al 29 d’agost, per donar una resposta o fer silenci administratiu.

Mortés considera «lògic» aquest pas, i més, després que des de la darrera trobada amb el ministre de Finances i Portaveu, Eric Jover, en la qual no van acostar posicions, no hi ha hagut cap altre contacte entre ambdues administracions. En cas de no acceptar la reclamació dels comuns, el següent pas és ja presentar una demanda a la Batllia.  «El que havíem de fer ja ho hem fet i amb aquest recurs administratiu ja hem aportat els nostres arguments», va concloure Mortés.

D’altra banda, la reunió de cònsols també va servir per acordar la col·laboració econòmica amb l’Art Camp, que es realitzarà del 14 al 23 de juliol. Concretament, als organitzadors els mancava 2.470 euros per cobrir l’esdeveniment. «S’ha acordat repartir-lo entre els comuns», va indicar Molné, que va especificar que s’ha exclòs Ordino, ja que participa amb una dotació de 10.000 euros i els locals, i, per tant, toca «uns 400 euros» a cadascuna de les corporacions comunals. 

La cònsol de la Massana va recordar que l’Art Camp té un pressupost de 29.314 euros, al que s’afegiran l’aportació comunal, i comptarà amb la participació de 26 artistes.

Els cònsols també van tractar les conclusions de la darrera trobada del Consell de Poders Locals del Consell d’Europa, que bàsicament es van centrar a exposar les diferents experiències per tal de fer front a la Covid-19. Cal tenir en compte que aquesta reunió, que es va fer per via telemàtica, va ser la primera en què Andorra va comptar amb dos representants en aquesta cambra, després del canvi que es va aprovar a principis d’any, en què es perdia la representació en la sala de poders regionals a canvi de duplicar la presència en els poders locals.

Finalment, la cònsol menor d’Ordino, Eva Choy, va confirmar que ja fa gairebé un mes que s’han reprès les extraccions de sang per tal de fer el cens d’ADN caní i que aquest mostratge «va a bon ritme», tot i que va evitar donar xifres perquè «encara és molt aviat. La campanya actual dura un any».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT