PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Alguns hotels tenen dificultats per obrir per la manca de personal

L’ocupació del darrer cap de setmana va baixar més de 10 punts, situant-se en un 62,5%

Per Lídia López

Imatge d’arxiu de turistes que passegen per l’avinguda Meritxell.
Imatge d’arxiu de turistes que passegen per l’avinguda Meritxell. | L. L.

Alguns hotels del Principat estan tenint dificultats a l’hora d’estructurar el seu servei perquè no tenen prou personal. Així ho va afirmar el director de la Unió Hotelera (UHA), que va detallar que hi ha establiments «no poden garantir la totalitat del seu servei perquè no té gent; i no algun, són uns quants». «Obrir poden obrir, perquè si tenen quatre recepcionistes ja poden fer; però pel que fa a cambrers, cuina i rentaplats, s’haurien de fer veritables virgueries per donar un servei, ja no dic excel·lent, sinó normal», va sentenciar Pujol. En aquest sentit, des de l’UHA estan a l’espera que el Govern els faci el retorn de les reunions mantingudes la darrera setmana per conèixer el diagnòstic que en fan de la situació, i sobretot, «saber quina solució hi ha».

En qualsevol cas, la darrera setmana van obrir vuit establiments més de l’associació, i ja en són 54. Així mateix, Pujol va incidir al respecte que «han acabat els ERTOs, així que no és cap secret; era una de les coses que podia fer obrir més gent». Sigui com sigui, des de l’UHA estimen que aquest estiu, s’arribarà al 90% d’establiments oberts –dels que normalment fan servei en aquesta època de l’any–.

D’altra banda, pel que fa a les darreres xifres d’ocupació, l’UHA va informar ahir que els establiments de l’entitat havien registrat una mitjana del 44,3% al llarg de la darrera setmana, una dada pràcticament calcada a la de l’anterior. En canvi, la mitjana del 62,5% assolida durant el cap de setmana es va quedar molt per sota de la registrada el passat, quan es va acostar al 75%. «La setmana passada, l’ocupació va ser molt bona pel concert del Mountain Music; aquesta setmana ha estat més fluixeta, però pensem que la vinent tornarà a tenir una molt bona ocupació», va indicar el director fent referència als concerts de Bob Sinclar i els Gipsy Kings, i també al pas del Tour de France al país. Aquest darrer element ajudarà a donar vida especialment a dies com el diumenge, el dilluns i el dimarts, que habitualment tenen menys pernoctacions que els divendres i els dissabtes. Tot i això, Pujol va recordar que l’aspecte que sempre acaba determinant l’ocupació són les reserves d’última hora.

Finalment, al voltant de la situació epidemiològica, el director de l’UHA va reconèixer que la viuen amb «certa preocupació», tot i que, a diferència de l’estiu passat, confien en el bon efecte que està tenint la campanya de vacunació arreu del món. No obstant això, sí que apunten que «al cap de la gent que té dubtes sobre si venir a Andorra, i passa d’haver-hi 50 a 100 casos, o de 1.000 a 2.000 a Catalunya, poden optar per quedar-se a casa». Tot i això, Pujol va reconèixer que les cancel·lacions que es produeixen actualment són similars a les d’abans de la pandèmia, i que si bé algunes responen a la Covid-19, altres són per motivacions diferents.

PUBLICITAT
PUBLICITAT