Andorra la Vella
L’agència de ciberseguretat serà una realitat al mes de setembre
El Govern destina 20,6 milions d’euros a un projecte que té 50 línies d’actuació i 131 iniciatives
La creació i la posada en funcionament de l’agència de ciberseguretat serà un dels punts visibles més immediats del programa de transformació digital d’Andorra, que conté 50 línies d’actuació i 131 iniciatives, a dur a terme fins al 2024, i una inversió de 20,6 milions d’euros. El programa va ser presentat ahir per l’Executiu davant diferents agents econòmics, polítics i socials del país al Centre de Congressos d’Andorra la Vella.
L’agència de ciberseguretat veurà la llum al mes de setembre amb la seva creació formal. Així ho va donar a conèixer el secretari d’Estat de Transformació Digital i Projectes Estratègics, César Marquina, que va afegir que, aquesta entitat estarà «adscrita al ministeri competent en economia, i serà externa a l’administració central, però d’àmbit públic». En aquest sentit, Marquina va deixar la porta oberta al fet que aquesta s’inclogui dins d’algun organisme ja existent, com podria ser el d’Andorra Recerca i Innovació. «Al setembre es fa la creació formal d’aquesta agència de ciberseguretat, la llei, que es preveu que estigui a finals d’any, la dotarà de competències concretes. Tot i això, no vol dir que no pugui funcionar abans», va indicar el secretari d’Estat.
En un inici, l’agència funcionarà amb una persona que, com va assegurar Marquina, «serà l’encarregada d’«acabar de construir el projecte». Una figura que el secretari d’Estat va avançar que podria haver dificultat en trobar-la, ja que «els recursos en ciberseguretat són escassos i, per tant, un dels objectius és aconseguir aquest talent», sense descartar possibles «aliances» exteriors.
Entre altres objectius, aquesta agència, com va afirmar Marquina, «ha de ser el punt de contacte únic en cas d’incident en ciberseguretat, ja que també és requerit per la normativa europea per col·laboracions internacionals en ciberdelictes. Són les funcions que s’han d’anar implementant en el si d’aquesta agència, que, tot i crear-se al setembre i oferir algun servei abans de final d’any, haurà d’anar creixent i incorporar tots aquests serveis». «Cada vegada que hi ha un incident en ciberseguretat, la gran majoria de les vegades es deu a la manca de coneixement dels usuaris o dels propis professionals que es dediquen als sistemes d’informació o a les TIC», va assegurar el secretari d’Estat.
L’altre gran objectiu d’aquest programa de transformació digital és el suport a les empreses. «És un programa en què es busca el compromís de les empreses per efectuar una auditoria de situació que permeti determinar quins són els projectes més idonis a dur a terme», va explicar Marquina, que va recalcar que en aquest camí comptarà «amb el suport del Govern».
En els seus discursos, tant el cap de Govern, Xavier Espot, com Marquina, van incidir en la necessitat que s’impliquin tots els agents per tirar endavant aquest programa, que el cap de Govern va qualificar de «repte de país». De fet, Espot va emfatitzar que a Andorra només té «el 5% dels processos digitalitzats». A més va posar com a exemple a seguir Estònia, on el 99% dels tràmits es poden fer de forma digital. «Els països que se n’han sortit millor de la pandèmia són els que estan més digitalitzats», va assegurar el cap de Govern per animar a empreses a iniciar aquest camí de la digitalització i que la pandèmia ha posat de manifest la seva importància.