PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Govern aprova el projecte de llei per accedir a la justícia en línia

La nova legislació també implica canvis d’alguns articles de les lleis qualificades de la Justícia i d’Immigració

Per Lídia López

El secretari d’Estat, Joan León, i el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, ahir.
El secretari d’Estat, Joan León, i el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, ahir. | SFGA / CESTEVE

El Govern va aprovar ahir el Projecte de llei d’accés electrònic de l’Administració de justícia, la norma que ha de regular l’ús de les tecnologies de la informació per a l’accés als serveis telemàtics de la Justícia. Així ho va detallar el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, que també va puntualitzar que l’entrada en vigor de la llei no serà fins dos anys després de la seva aprovació i publicació definitiva. Aquest fet, segons Rossell, correspon a la voluntat de l’Executiu de «donar el temps necessari perquè l’estructura es pugui adaptar», a la vegada que també va explicar que el Govern ha xifrat en uns 225.000 euros la inversió necessària per adaptar els equipaments a les noves necessitats.

A la compareixença també hi va participar el secretari d’Estat de Justícia i Interior, Joan León, que va ser l’encarregat de compartir les característiques principals del text legislatiu. El més destacat és que, per tal d’accedir i fer ús de la xarxa, serà obligatori comptar amb un certificat de signatura electrònica que validi la identitat de la persona i per garantir una gestió amb seguretat. També es regulen els drets d’accés de la xarxa electrònica dels professionals i ciutadans, per fer gestions com obtenir còpies de documents, deixar constància d’incidències, o conèixer l’estat de la tramitació d’un expedient en curs, entre d’altres.

D’altra banda, la llei també obligarà a tribunals, Ministeri Fiscal, cooperadors i professionals de la justícia, administracions i entitats públiques i les persones jurídiques que es relacionin amb l’administració de Justícia, a utilitzar el sistema informàtic. Una seu judicial electrònica que s’ha establert com a única, si bé les disposicions de la legislació contemplarien crear seus electròniques secundàries en determinats supòsits.

Un dels altres elements remarcables és que les còpies electròniques de tots els documents tramitats per Justícia tindran el mateix valor i eficàcia que els originals, element que beneficiarà la seva implantació. I, finalment, León també va compartir que al projecte de llei s’ha contemplat quins documents conformaran l’expedient judicial electrònic i quins no; i com han de ser les comunicacions mitjançant el sistema informàtic.

Per tot plegat, el Govern fa aquest moviment reconeixent que «l’aplicació de les noves tecnologies al sistema de l’Administració de justícia és especialment necessària».

Altres modificacions

Així mateix, tal com va detallar Rossell, l’elaboració d’aquest Projecte de llei inclou també la modificació d’alguns articles de la Llei qualificada de la Justícia i de la Llei qualificada d’immigració. En el cas de la primera, la de la Justícia, s’especifica que les notificacions durant els dies inhàbils i el mes d’agost es limiten a les actuacions relacionades amb causes amb pres o altres d’urgents en l’àmbit penal. A més, queden suprimides les atribucions dels procediments concursals a la jurisdicció administrativa i la secció d’Instrucció ordinària coneixerà dels delictes de contraban i tràfic legal de drogues tòxiques –fins a la data, era atribuït a Instrucció especialitzada–. L’últim canvi correspon a l’ampliació a dos anys el període de reserva de plaça de les persones que hagin superat les proves a batlles i que no hagin estat seleccionades.

En el cas de la legislació d’Immigració, s’estén a totes les nacionalitats el termini de residència efectiva i permanent a Andorra de la persona que pretén reagrupar la seva família, passant d’un any a tres mesos, ja que fins ara només s’aplicava en els casos de França, Portugal i Espanya. Així mateix, es modificaran els requisits econòmics per a l’obtenció de les autoritzacions sense activitat lucrativa, i les autoritzacions per a professionals amb projecció internacional i per raons d’interès científic, cultural i esportiu. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT