PUBLICITAT

Andorra la Vella

Andorra i Catalunya no arriben a un acord sobre la lliure mobilitat

Espot avança que aquest matí hi haurà una nova trobada i es prendrà una decisió «consensuada» definitiva

Per Victoria Gómez Pérez

El cap de Govern, Xavier Espot, en la compareixença d’ahir.
El cap de Govern, Xavier Espot, en la compareixença d’ahir. | ANA

Després de tot el dia de negociacions, el Govern d’Andorra i la Generalitat de Catalunya no van ser capaços ahir d’arribar a un acord sobre la mobilitat entre ambdós territoris. Mentre Andorra defensa la versió d’Espanya que afirma que qualsevol ciutadà espanyol pot visitar el Principat sense motiu justificat (i a la inversa), Catalunya considera que la tornada al confinament comarcal suposa l’assimilació d’Andorra amb l’Alt Urgell i, per tant, només els residents d’aquesta comarca hi poden viatjar (i a la inversa). «Malauradament encara no hem arribat al final del camí. Nosaltres creiem que tenim arguments prou sòlids per defensar la nostra posició, però de poc serveixen si els governs espanyol i català no els comparteixen, que són els que tenen la tutela de la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i els Mossos d’Esquadra que vetllen per aquestes normes», va lamentar el cap de Govern, Xavier Espot. I va afegir: «Ara del que es tracta, i en què estem tots concentrats, és d’obtenir una interpretació uniforme que pugui donar claredat i seguretat jurídica amb el ben entès que nosaltres seguirem lluitant pel que volem, però no tenim cap vareta màgica, com creuen aquells que es pensen que la diplomàcia és una tasca senzilla i que donant un cop de puny a la taula s’aconsegueix el que es vol».

Així, hauria de ser al llarg del matí de divendres quan s’arribés a un acord, tot i que en qualsevol cas, Espot va reconèixer que la situació sanitària d’Andorra, Catalunya i Espanya «no està per llençar coets» i, malgrat s’aconsegueixi una lliure mobilitat amb el país veí del sud, caldrà seguir sent prudents i els moviments hauran de ser «raonats, limitats i per motius justificats». «Crec que ara no és el moment de viatjar tots els caps de setmana a la segona residència ni de venir en massa a Andorra a fer turisme», va admetre el cap de Govern. 

Sigui com sigui, Espot sí que va insistir que el missatge «concensuat» que demà avui haurà de ser «clar» i «a llarg termini», perquè «no podem estar cada dos o tres dies dient coses contradictòries, ara blanc i ara negre; la situació ja és prou complicada com per anar marejant la ciutadania». 

 

Reacció socialdemòcrata

Poques hores abans de la reunió de l’Executiu amb les autoritats catalanes, la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, va comparèixer al Consell General per informar dels treballs duts a terme pel seu ministeri en el curs del primer trimestre del 2021. Va ser aleshores quan el president del Grup Parlamentari Socialdemòcrata (PS), Pere López, va expressar el parer del partit respecte a aquesta situació. «Ho valorem amb molta preocupació perquè tot això està tenint conseqüències econòmiques molt importants per al país». «Estem assistint a una incapacitat de la nostra diplomàcia que és més que evident», va assenyalar. 

Tanmateix, López va criticar que «Andorra encara no té un relat construït sobre com ha d’actuar» en termes de mobilitat i va insistir que les negociacions s’han de dur amb Madrid. És més, el conseller socialdemòcrata va apuntar que aquesta situació «no es pot resoldre tancat en un despatx» i, per aquest motiu, va instar al cap de Govern a iniciar «una interlocució al més alt nivell». En aquest sentit, Espot va declarar que des dels diferents ministeris s’han mantingut i es mantenen reunions amb la Generalitat, amb el govern espanyol, amb la delegació del govern espanyol a Catalunya i amb l’ambaixada espanyola al Principat «amb discreció». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT