PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El 95% de les aigües superficials del país són excel·lents o bones

El Govern no ha detectat cap vessament d’hidrocarburs durant el 2020 en les anàlisis setmanals dels rius

Per Laia Moliné

Un instant de la roda de premsa del departament de Medi Ambient, ahir.
Un instant de la roda de premsa del departament de Medi Ambient, ahir. | SFGA/CESTEVE

El Departament de Medi Ambient va presentar ahir el balanç de la qualitat de les aigües superficials del 2020 aprofitant que era el Dia Mundial de l’Aigua. Així doncs, el 95% de les aigües superficials han obtingut un resultat «excel·lent o bo» durant el 2020, sent la millor xifra des que es va posar en funcionament el Pla de Sanejament d’Andorra l’any 1996. Aleshores, segons van explicar la directora de Medi Ambient i Sostenibilitat, Sílvia Ferrer, i la cap d’àrea de Medi Ambient i Sostenibilitat, Laura Coll, ha suposat un augment significatiu respecte de l’any 2005 quan «les estacions amb qualificació excel·lent o bona no arribaven ni al 40%». En aquest sentit, Ferrer va destacar que «la situació dels rius del país és molt satisfactòria gràcies, en part, a la feina que s’ha realitzat amb l’aplicació del Pla de Sanejament d’Andorra, que ha permès la recuperació visible de les qualitats dels rius».

Cal tenir en compte que el resultat de la qualitat de les aigües superficials sorgeix de 403 mostres recollides a partir de les 37 estacions depuradores, que han estat un 37% menys en relació amb l’any anterior, a causa del confinament dels mesos de març i abril de la pandèmia. Tanmateix, la cap d’àrea va ressaltar que, d’acord amb la qualitat fisicoquímica, és el quart any consecutiu que cap estació obté una qualitat molt dolenta i que tan sols una ha rebut la de dolenta.

Per una altra banda, el Departament de Medi Ambient va afirmar que durant el 2020 no s’ha detectat cap presència d’hidrocarburs en les 52 mostres que es van prendre en cadascuna de les fronteres, el que suposa que no s’han vessat als rius i, per tant, que la campanya de conscienciació i sensibilització que s’han organitzat en els darrers anys han tingut els seus efectes. Un exemple d’aquestes és la que es va efectuar al Pas de la Casa.

En relació amb el tractament de les aigües, Coll va explicar que actualment el 100% d’aquestes són tractades i depurades. El 2020 es van tractar 23,5 milions de metres cúbics d’aigües residuals, que correspon a «unes 10.000 piscines olímpiques», segons Ferrer. Un 69,5% de les aigües tractades han passat per l’Edar Sud, és a dir, la depuradora de Sant Julià de Lòria.

Pel que fa a la quantitat de deixalles en els rius d’Andorra, durant el 2020 es van netejar fins a 663 quilòmetres de riu, extreient fins a 12,2 tones de residus. Aquesta xifra representa un rati de 18,4 quilos de deixalles per cada quilòmetre d’aigua, una dada que s’estabilitza respecte als tres anys anteriors. La comparativa amb l’any 2010 demostra que s’ha reduït 10 vegades els quilos per quilòmetre de riu que es recollien, sent aquell any de 150. Coll va manifestar que una de les majors dificultats per retirar els residus corresponen a l’extensa xarxa fluvial del país i la dificultat d’accés en determinades zones. En aquesta línia la cap d’àrea va explicar que «la programació que tenim és que diàriament netegem un tram de riu», tot i que és cert que són «les zones del centre-ciutat les que es netegen més periòdicament perquè hi ha més residus». Així mateix, Coll va exposar que en l’actualitat «no hi ha cap punt d’abocament directe al riu», malgrat que de vegades detectin algun «puntual» que ràpidament se soluciona en treball conjunt amb els comuns.
 

Activitat de commemoració

Per un altre costat i per commemorar el Dia Mundial de l’Aigua, el departament de Medi Ambient juntament amb Andorra Sostenible va organitzar una activitat en la qual s’oferia una visita virtual a la depuradora d’aigües de Sant Julià. La cita va tenir lloc ahir a les 18.30 hores i s’havien inscrit 30 persones. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT