PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Govern amplia a l’abril els ajuts al lloguer comercial i agrega els HUT

Gallardo obre la porta a més pròrrogues si no hi ha mobilitat

Per Lídia López

El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, ahir.
El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, ahir. | SFGA / JAVILADOT

El Govern va aprovar ahir la modificació de la llei de mesures urgents per fer front a la Covid-19 per allargar un mes els descomptes al lloguer comercial pels sectors més afectats. Tal com va exposar el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, la decisió és fruit de les reunions mantingudes amb els diferents representants, tant empresaris com propietaris, durant les darreres setmanes, i com a resposta a les restriccions de mobilitat impulsades per França i Espanya, que encara són vigents. «Ens van posar sobre la taula el neguit i la preocupació, molt condicionada a les restriccions de mobilitat aprovades pels països veïns, i que ha afectat especialment sector com el dels allotjaments, el comerç o les estacions d’esquí», va detallar Gallardo, que també va assegurar que «si no hi ha canvis, tot indica que la mobilitat durant l’abril serà en les mateixes condicions que durant el primer trimestre de l’any».

D’aquesta manera, el nou venciment de la mesura que proposa l’Executiu és el 30 d’abril de 2021, amb un petit canvi en el topall pel descompte, que passa del 50% al 40%, com una manera de «fer una recuperació progressiva», i igualment, per a les empreses que demostrin una «davallada de la xifra de negoci del 50%». Així mateix, es manté la possibilitat de demanar una carència en la renda, a satisfer en un període d’un màxim de nou mesos. A més, amb el canvi també s’introdueix el sector dels habitatges d’ús turístic (HUT), una petició feta a través del Ministeri de Turisme, que ha estat en contacte amb les empreses d’allotjament turístic i que havien fet la demanda en reiterades ocasions. «Es feia necessari donar una resposta particular i també pels habitatges d’ús turístic», va reiterar el ministre, que també va apuntar que «es tracta d’una modificació molt curta per atendre la persistència de les restriccions de mobilitat, i en especial, per l’arribada de turistes». 

El text entrarà a tràmit parlamentari de forma urgent, per ser debatut i aprovat demà.

Possibilitat de renovar 

En qualsevol cas, Gallardo no va tancar la porta a fer més ampliacions mes a mes si la mobilitat no es recupera i es manté l’escassetat de visitants. «No volem donar un horitzó més enllà perquè entenem que encarem la recta final i esperem un estiu similar al passat, molt bo des del punt de vista turístic i comercial», va dir el ministre, que també va indicar que amb aquest sistema «evitem la situació que, per imposició legal, haver d’aplicar uns descomptes que l’afluència turística no justifiquen».

De fet, el titular d’Economia va defensar que la seva previsió de cara a tenir un bon estiu pel que fa al turisme «no és una qüestió d’optimisme», sinó perquè «des del punt de vista sanitari, estem millor que l’any passat». Així, sempre que no es produeixi un agreujament significatiu epidemiològicament, i sumat al fet que ja fa mesos que està en marxa la vacunació arreu d’Europa, el ministre no veia un motiu que impedís aquest moviment transfronterer els mesos vinents. «Andorra té un enclavament geogràfic que és el que és, les infraestructures que té, i un model econòmic que no es pot canviar de la nit al dia», va posar sobre la taula Gallardo, que va concloure que «hem d’estar oberts a què arribi gent, però depenem que els països veïns deixen viatjar als seus nacionals».

Modificació de la llei d’HUT

En la compareixença, el ministre també va informar que es modifica la llei general de l’allotjament turístic per eliminar l’obligatorietat dels edificis de 10 o més habitatges, de canviar l’ús de l’edifici. Gallardo va exposar que la decisió s’ha pres també pel context econòmic advers del sector i tenint en compte que hagués suposat «un cost important» pels empresaris fer aquesta gestió. De fet, segons els càlculs de l’Executiu, aquest canvi de criteri afectarà 27 edificis amb un total de 958 habitatges d’ús turístic. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT