PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La vacunació a majors de 60 anys comença a partir de demà

Els locals d’oci nocturn poden obrir amb les mateixes condicions que existeixen pels bars

Per Laia Moliné

El cap de Govern, la cònsol major d’Andorra la Vella i la secretària d’Estat de Salut, ahir.
El cap de Govern, la cònsol major d’Andorra la Vella i la secretària d’Estat de Salut, ahir. | SFGA/CEsteve
Els nous casos positius se situen en 41 i fan augmentar el nombre d’actius per coronavirus

 

 

 

L’Executiu va informar ahir que demà s’iniciarà la tercera fase del pla de vacunació i, per tant, es començaran a citar al grup de població d’entre 60 i 70 anys, així com als treballadors essencials de primera línia. Aquesta velocitat en el canvi de la fase dos a la fase tres s’ha pogut donar gràcies a l’arribada a principis de setmana de les 5.800 dosis de Pfizer per part d’Espanya, va assegurar el cap de Govern, Xavier Espot, en la seva visita a la plaça de braus.
En aquests moments a Andorra ja s’han administrat 4.914 vacunes, de les quals 3.650 corresponen a la primera dosi i 1.264 a la segona dosi. «Aquest fet ha ajudat que si en algun moment s’anava més endarrerit que altres països del voltant respecte a la vacunació, ara ja no sigui així», va manifestar el cap del Govern. En aquest sentit, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va actualitzar en roda de premsa les dades d’inscrits a la plataforma habilitada per la vaccinació i, en l’actualitat, ja són al voltant de 28.000 persones, de les quals 4.500 són majors de 70 anys. Tant Espot com Benazet van reconèixer que s’han enviat aproximadament uns 500 missatges erronis respecte a la cita per a la vacunació, qüestió que posteriorment s’ha resolt quedant la incidència solucionada.
Entorn a la qüestió de la vacunació cal destacar que ahir la ministra de Turisme espanyola afirmava que Espanya podria començar a utilitzar el passaport immunitari a partir de maig.
D’altra banda, Benazet va anunciar que de forma immediata es permetrà l’obertura dels locals d’oci nocturn per a l’activitat de bar amb les mateixes condicions que tenen aquests negocis respecte als horaris i els serveis. Per tant, els empresaris de l’oci nocturn que vulguin realitzar aquest servei de bar hauran d’equiparar la intensitat lumínica a l’emprada pels establiments de bar, no se’ls permetrà el ball i, per tant, hauran d’eliminar la pista i col·locar taules i cadires. A més, en el cas que hi hagi música aquesta haurà d’acomplir una funció d’acompanyament ambiental i només podran servir begudes i menjar fred perquè l’activitat de restaurant segueix sense estar permesa en aquests espais. Amb aquesta mesura l’Executiu vol donar resposta a les reclamacions del sector, que ha estat un dels més perjudicat per les restriccions derivades de la pandèmia.
Cal destacar també que ahir el Govern va anunciar que es tornen a permetre les visites limitades a l’hospital, tot i que aquestes resten al criteri de la direcció. A més, s’habiliten les sortides dels residents dels centres sociosanitaris sense pernoctació i amb un test d’antígens a la tornada, i les sortides amb pernoctació dels residents de la residència l’Albó que estiguin vacunats amb un test d’antígens abans de tornar al centre.

Actualització sanitària / Els nous casos positius detectats en les darreres 24 hores se situen en 41 persones, una xifra superior a la que els darrers dies es notificava. Per tant, el total de contagis arriba als 11.130 casos des que va començar la pandèmia i els malalts actius augmenten fins a 310. El nombre d’altes total és de 10.708 persones i les defuncions es mantenen en 112. Respecte a la pressió hospitalària, hi ha 13 persones ingressades de les quals cinc es troben a planta i vuit a l’UCI, requerint quatre d’elles ventilació mecànica. La població escolar té 14 aules sota vigilància activa, tres en total i 11 en parcial, a més de 28 en vigilància passiva.

El cap de Govern anima la població a vaccinar-se

 

 

El cap de Govern, Xavier Espot, va visitar ahir la plaça de braus per «verificar el funcionament òptim» del dispositiu implantat per a la vacunació massiva. Durant la visita, Espot va estar acompanyat del ministre de Salut, Joan Martínez Benazet; del ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell; de la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, i també de la cònsol major de la capital, Conxita Marsol, que va cedir l’espai i el garatge per poder dur a terme la vaccinació.
Espot va valorar aquest com «un moment històric», si es té en compte l’any que portem de pandèmia.També va voler agrair l’esforç dels ciutadans i en especial a la gent gran ja que han estat qui més ha colpejat la pandèmia. Per un altre costat, va voler «trencar una llança a favor de les vacunes», ja que el dia d’avui és l’únic instrument per poder «deixar enrere la crisi sanitària i les conseqüències socials i econòmiques que se’n deriven», va manifestar el cap de l’Executiu. Així doncs, va voler animar tota la ciutadania a vaccinar-se.

Tant Espot com Marsol van passejar per les instal·lacions de la plaça de braus i van intercanviar opinions amb les persones que s’estaven a punt de vacunar. Finalment, tots dos van voler felicitar al SAAS, a la Creu Roja i a Protecció Civil per com s’ha desenvolupat el dispositiu i com estan treballant els professionals que el conformen. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT