PUBLICITAT

Art urbà amb Sant Gregori i Sant Silvestre a l’Espai Columba

El Govern impulsa un concurs internacional per escollir els artistes

L’espai Columba on hi hauran les representacions artístiques.
L’espai Columba on hi hauran les representacions artístiques. | ARXIU ANA

Reinterpretacions de Sant Silvestre i Sant Gregori donaran vida al voltant de l’Espai Columba i de l’església de Santa Coloma. La ubicació d’aquest art urbà seran als tòtems que hi ha a la plaça l’Espai Columba «per intentar relacionar la instal·lació amb el cicle pictòric del segle XII», va declarar la cap d’àrea de Museus i Monuments, Marta Planas. Per tant, es vol que les pintures d’aquests dos sants que no s’han pogut projectar ni amb el màping, el qual un es troba a Massachusetts i l’altre està en parador desconegut, passin pel filtre actual amb una mirada dels joves i se’ls hi doni un format més innovador i avantguardista, va manifestar Planas.
Per donar resposta a aquesta neceessitat, des del Ministeri de Cultura s’ha impulsat un concurs internacional per buscar vuit joves d’entre 22 i 35 que hagin cursat estudis de disseny o belles arts, tan nacionals com a estrangers, tot i que s’intentarà «que hi hagi un 50% d’artistes del país», va indicar la tècnica de l’àrea de Museus d’Andorra, Itziar Badenas. Dins de les actuacions per fer als tòtems, «estem oberts a qualsevol tipus de tècnica» sempre que perduri en el temps, va afegir Badenas. 

En total, cada artista seleccionat tindrà dos espais per pintar i n’hi ha un total de 20. Cal recordar que dos artistes com són Alicia Luño i Judit Rodrigo, ja estan seleccionades, ja que a finals del 2019 ja es va llençar el concurs, el qual per la pandèmia es va veure aturat. En aquell moment, només es van presentar tres propostes, i aquest també ha estat un dels motius pel qual, en aquesta ocasió, el nou concurs s’ha obert a un públic internacional.

Així, segons explica l’ANA, cada artista disposarà de dues parcel·les per pintar, una per la banda de la plaça i l’altra per la banda del pàrquing, on hi haurà un sant a cada costat. Pel que fa a les bases del concurs, aquestes es poden trobar a partir d’avui mateix al Servei de Tràmits del Govern i, totes aquelles persones interessades a participar-hi, tenen fins al pròxim 14 d’abril  per presentar les seves propostes. Aleshores, un jurat format per la directora de Promoció Cultural, el director de Patrimoni Cultural, la cap d’àrea de Museus, la cap d’àrea de restauració i conservació, dos tècnics de museus i monuments i una persona externa relacionada amb el món de la cultura, analitzaran les propostes a partir del 15 d’abril, i el dia 19 es notificarà els resultats als joves a través de correu electrònic, els quals no s’anunciaran públicament fins al dia 23 d’abril.

Com els tòtems a pintar també són rectangulars però irregulars pel que fa a la mida, ja que varien des dels 2,6 metres fins a l’1,9 metres, també aniran per sorteig, i està previst que les actuacions es duguin a terme entre el 15 i el 22 de maig, coincidint amb el Dia Internacional dels Museus, el 18 de maig. A més, si la situació sanitària ho permet, també està previst que hi pugui haver públic mentre es duguin a terme les pintures.

D’altra banda, Planas, en referència sobre la possibilitat de recuperar la imatge d’aquest sant que es troba en un museu de Massachusetts, va assegurar que ho veu molt complicat. Finalment, la cap d’àrea de Museus i Monuments també va comentar la possibilitat de fer nous màpings al país. En aquest sentit, va assenyalar que tot i que la idea és fer-ne més, «no en tenim cap de previst al nostre pressupost». Tanmateix, va assegurar que un bon lloc per posar-ne un seria a l’església de Sant Esteve d’Andorra la Vella amb tota la part romànica.

L’Espai Columba, situat a pocs metres de l’església de Santa Coloma, es va inaugurar el 21 de març del 2019 en el qual es pot conèixer de primera mà com s’elaboraven les pintures murals durant el temps del romànic, entre altres objectes de culte religiós.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT