PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Arriben procedents d’Espanya altres 5.800 vacunes de Pfizer

El Grup Parlamentari Socialdemòcrata pregunta al Govern sobre l’estratègia de provisió de les dosis

Per Laia Moliné

El Grup Parlamentari Socialdemòcrata pregunta al Govern sobre l’estratègia de provisió de les dosis
El Grup Parlamentari Socialdemòcrata pregunta al Govern sobre l’estratègia de provisió de les dosis | GOVERN D\'ANDORRA

La nova remesa de vacunes de Pfizer procedents d’Espanya va arribar al Principat dilluns al vespre. Així ho va anunciar el Govern a través de les xarxes socials ahir al voltant de les 11.00 hores . En aquest missatge es recordava que es tracta d’una remesa de 5.800 dosis de Pfizer/BioNTech. Aquests vaccins, que van arribar a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, es destinaran a persones incloses en la fase 2 de vacunació, entre les quals es contempla els majors de 70 anys i aquella població vulnerable que no va poder ser immunitzada durant la primera fase.

La secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, va assenyalar dilluns que durant el primer cap de setmana de vacunació a la població general es van administrar 909 vacunes en el dispositiu ubicat a l’antiga plaça de braus d’Andorra la Vella. La xifra de vacunats de dilluns va arribar fins a les 601 persones, tal com va informar el Ministeri de Salut. Així doncs, ja s’han inoculat 1.510 vaccins en els tres primers dies de la campanya de vacunació.

Cal recordar que l’arribada d’aquestes 5.800 dosis de Pfizer des  del veí del sud s’emmarquen en l’acord entre els dos governs perquè Espanya facilités 30.000 dosis de la vacuna a Andorra. Aleshores, després de la primera remesa de 2.000 vacunes i la d’aquest dilluns, Espanya encara haurà d’enviar 22.200 dosis al Principat. Encara no s’ha donat cap informació de la periodicitat dels nous enviaments de vaccins.

El Ministeri de Salut va informar ahir que hi ha 20 nous casos positius per coronavirus i la xifra total de casos des de l’inici de la pandèmia a Andorra és d’11.089 persones. Respecte a les noves altes aquestes han estat 24 i ja són 10.685 persones que han superat la Covid-19 al país. A més, no s’ha de lamentar cap nova defunció i aquestes es mantenen en 112 decessos. En referència als casos actius, es van comunicar 292 persones que tenen la Covid activa, quatre persones menys que el dia anterior. Pel que fa a la pressió hospitalària, 14 persones resten ingressades a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, set de les quals es troben a planta i unes altres set que estan a la Unitat de Cures Intensives (UCI). D’aquestes darreres, tres persones requereixen ventilació mecànica. Així i tot, la pressió a l’hospital ha disminuït, ja que hi ha dues persones que han sigut donades d’alta. Finalment, respecte a la població escolar s’han incrementat en dues les aules en vigilància activa situant-se en 14 les classes en activa, de les quals quatre en vigilància total i 10 en parcial. D’altra banda hi ha 26 aules en vigilància passiva, quatre menys. H
 

El PS tramita una pregunta/El Grup Parlamentari Socialdemòcrata va entrar a tràmit parlamentari ahir una pregunta oral al Govern sobre l’estratègia de provisió de vacunes contra la Covid-19. La consellera i presidenta del Partit Socialdemòcrata (PS), Susanna Vela, va explicar que ja fa temps que «ens hem queixat de manca d’informació de qualitat» i que en resposta només es reben «notícies contradictòries». Aleshores el que es requereix a l’Executiu és per què no s’han explorat altres vies d’adquisició dels vaccins, més enllà del projecte Covax i els convenis amb els veïns, França i Espanya, que es troben sota l’ampara de la Unió Europea. Amb relació al projecte Covax, la consellera va voler deixar clar que «està molt bé que Andorra hi participi» però que «no per rebre’n vacunes». En aquest sentit Vela va considerar que el paper del Principat dins del projecte Covax hauria de ser com a inversor per tal de contribuir al desenvolupament de les vacunes i que puguin arribar als països en desenvolupament, que és la finalitat d’aquest. En canvi, com va explicar la consellera, Andorra es troba com «qualsevol altre país en desenvolupament».
En el moment que va ser preguntada pels periodistes sobre quines són les altres possibilitats d’adquirir els vaccins, la consellera va respondre que «hi ha països com San Marino, que malgrat tenir un acord amb Itàlia, ha fet un acord amb Rússia per obtenir la Sputnik V». En aquesta línia el que van demanar els socialdemòcrates va ser «una planificació seriosa» i «tenir vies alternatives a l’obtenció de vacunes d’Espanya i de França». Vela va recordar que si bé amb Espanya hi ha un acord tancat que es va publicar al butlletí oficial espanyol, respecte a França es desconeix quin és l’acord concret. D’altra banda, el grup parlamentari vol estar al corrent sobre quins han sigut els mitjans de compra i qui han estat «els intermediaris» que han tancat acords per a l’arribada de les vacunes a Andorra.

Respecte a la pregunta que va ser entrada a tràmit la setmana passada pels socialdemòcrates sobre la saturació de les Consultes Externes del SAAS, el conseller socialdemòcrata Pere López va explicar que creuen innecessari mantenir-la, ja que el SAAS va informar públicament del reforç d’aquest servei. Tot i així, restaran vigilants perquè se solucioni la problemàtica, que era «l’objectiu principal» de la seva formulació, segons López.

Relacions amb França/En la roda de premsa del PS es va anunciar que avui López i Salazar viatjaran a París per trobar-se amb dirigents de formacions socialistes i electes de l’Assemblea francesa amb la finalitat d’«equilibrar les relacions nord-sud», segons va explicar López.

PUBLICITAT
PUBLICITAT