PUBLICITAT

El Pla Engega 2021 vol potenciar la compra de motos elèctriques

El programa augmenta la seva dotació pressupostària un 50% i compta amb 750.000 euros per enguany

Per Helder Alves

El secretari d’Estat d’Economia, Èric Bartolomé, i el director del Departament d’Empresa, Comerç, Desenvolupament Industrial i Transport, Josep Pujol.
El secretari d’Estat d’Economia, Èric Bartolomé, i el director del Departament d’Empresa, Comerç, Desenvolupament Industrial i Transport, Josep Pujol. | SFGA/CEsteve

El secretari d’Estat d’Economia, Èric Bartolomé, i el director del Departament d’Empresa, Comerç, Desenvolupament Industrial i Transport, Josep Pujol, van presentar ahir el Pla Engega 2021. Pujol va informar que en aquesta convocatòria s’han ampliat alguns dels barems de preus màxims per poder accedir a l’ajut en la compra d’un vehicle de mobilitat elèctrica. En el cas de l’adquisició d’una motocicleta el valor màxim ha passat de 4.500 euros en la convocatòria del 2020 a 7.000 euros en el 2021. Els punts de venda assumiran 250 euros, al 2020 donaven 500 i l’Administració aportarà 1.500 euros, 250 més que el darrer any. També va explicar que el programa va entrar en vigor el passat 4 de febrer del 2021 i que compta amb un pressupost de 750.000 euros, 250.000 euros més que la partida pressupostaria del programa del darrer any.
Aquestes no són les úniques diferències entre el pla d’enguany i el de 2020. A més a més, es podran presentar sol·licituds encara que s’hagi exhaurit el pressupost del pla. Aquestes peticions «es guardaran» (màxim un any) a l’espera de l’inici d’una nova convocatòria i tindran «prioritat», tal com va explicar Pujol. Les sol·licituds tindran un cost de 49,31 euros a fons perdut, per garantir que aquesta demanda s’acabi materialitzant. En el cas dels ajuts al desballestament, s’ha determinat un nou requisit i és el fet que el vehicle ha d’estar donat d’alta en el Registre de Vehicles a nom de la persona sol·licitant de l’ajut, durant un termini mínim de sis mesos, per evitar possibles adquisicions amb l’única finalitat d’aprofitar-se de l’ajut. També com a novetat, enguany se subvenciona per primera vegada el desballestament d’un vehicle sense la necessitat de comprar un altre, mitjançant un ajut de 500 euros pels turismes i 750 euros per a les camionetes o furgonetes.
Per altra banda, també es va presentar el balanç del Pla Engega 2020, que va atorgar 103 ajuts per un import total de 499.736,65 euros. El programa subvencionava la compra d’un vehicle de mobilitat elèctrica, sigui un turisme, una motocicleta o una furgoneta, i el desballestament d’un vehicle associat a aquesta compra o el desballestament d’un vehicle associat a la compra d’un altre de combustió energèticament eficient.
El Pla Engega va obrir les sol·licituds el 3 de juny del 2020 i va exhaurir la seva partida el 15 de novembre del mateix any. En números totals, es van aprovar 76 ajuts per a la compra d’un vehicle de mobilitat elèctrica, dels quals 37 per a l’adquisició de turismes elèctrics, 20 híbrids endollables de gasolina, 11 motocicletes elèctriques pures i vuit furgonetes elèctriques pures. Pel que fa als desballestaments, se’n van atorgar 27 ajuts, dels quals 24 van ser turismes i tres per a furgonetes.
Pujol va destacar que des del moment en què el Pal Engega es va iniciar s’han posat en circulació 707 vehicles de mobilitat elèctrica, dels quals 549 són turismes i va afegir que «creien que tenim un parc automobilístic bastant nou, modern i actual». També va assenyalar que els ciutadans cada vegada tenen més conscienciació sobre la mobilitat i va subratllar que «en els anys a venir es donarà un canvi important i espero una pujada de les compres» de vehicles elèctrics. El secretari d’Estat d’Economia, espera que en aquesta convocatòria hi hagi més demanda que en l’anterior, perquè la població està més «conscienciada», encara que va admetre que «és complicat fer una estimació» concreta. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT