Search
Close this search box.
Lídia López

L’informe jurídic dona la raó als comuns sobre les transferències

Les corporacions presentaran el text al Govern per tal d’arribar a un acord sense anar a la Batllia

L’informe jurídic encarregat pels comuns al voltant de les transferències pendents per part del Govern corresponents a l’any 2017 dona la raó a les corporacions. Així ho van anunciar ahir la cònsol major d’Escaldes-Engordany, Rosa Gili, i el cònsol major de Canillo, Francesc Camp, en el marc de la roda de premsa posterior a la reunió de cònsols celebrada a la parròquia escaldenca. En concret, de l’informe es desprenen dos elements primordials: que la xifra calculada pels comuns, per valor de set milions d’euros és la corresponent; i que encara no ha prescrit la demanda, tenint fins al setembre de marge per reclamar-la.

Aquesta reclamació fa temps que cueja. De fet, el ministre de Finances, Eric Jover, va assistir a la darrera reunió de cònsols celebrada a Sant Julià de Lòria al gener, per exposar els arguments de l’Executiu sobre el possible deute i replicant la informació presentada dies enrere al Consell General. A grans trets, Jover va defensar que el Govern no devia res als comuns pel fet que la repartició s’havia de fer segons el cobrat i no el facturat, reclamant que és un criteri vigent des del 2013. Una explicació que va suposar el desacord unànime de les corporacions.

Així, amb l’aval de l’informe jurídic, els set comuns tenen previst tornar a emplaçar el Govern a una reunió per intentar arribar a un acord respecte dels set milions que, segons han calculat, els han de pagar. «L’informe ens dona la raó en l’aspecte del saldo pendent. Creiem que els primers que han de conèixer el resultat és el Govern. Encara tenim uns mesos per intentar apropar posicions», va apuntar Camp. Així mateix, els cònsols volen evitar, per ara, engegar el camí judicial, i per això insisteixen en el diàleg: «La postura d’anar a la Batllia ha de ser molt valorada; crec que no ens hem de posicionar sobre aquest tema encara», va dir el cònsol canillenc, mentre que Gili va considerar que «ens reafirmem a demanar els diners; no voldríem anar a la Batllia, volem seguir parlant amb el Govern per veure si poden reconduir el seu posicionament».

Pla de mobilitat 2030

En aquesta sessió de la reunió de cònsols, també es va parlar de la mobilitat, mitjançant la participació del ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, i del cap de l’Àrea de Mobilitat, Jaume Bonell. El motiu de la seva compareixença va ser compartir el Pla director de la mobilitat 2030, que segons va detallar Gili, té tres objectius principals: «Fomentar els moviments no motoritzats, impulsar el transport públic i treballar en la descongestió viària». «De manera encertada, el Govern ens demana que col·laborem tots plegats perquè tenim competències en l’organització de les vies de circulació», va declarar la cònsol escaldenca.

És a dir, el pla té la finalitat de «portar el país a complir tot el que ens demanen els ODS –Objectius de Desenvolupament Sostenible–», va reconèixer Gili, que també va recordar que l’acció consisteix a «continuar en aquesta línia que ja fa temps que està marcada des del Consell General i pel Govern, i que ha de comptar amb la participació dels comuns». En qualsevol cas, el caràcter va ser purament informatiu, sense propostes específiques.

Sobre la resta de qüestions tractades durant la trobada, també vinculat al ministeri de Torres, es va parlar d’un reglament dels ancoratges dels talussos al país que s’està elaborant; es va refermar el conveni amb Andorra Turisme per fer projectes d’interès turístic a cada parròquia i en l’àmbit nacional, que compta amb un gruix d’inversió de 300.000 euros; i es van debatre altres textos legislatius com el de les finances comunals, la Llei de contractació pública, la Llei de Funció Pública i reglaments de construcció, entre d’altres. 

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu