Search
Close this search box.
Laia Moliné

El pròxim 8 de març arribaran d’Espanya 5.800 dosis de Pfizer

La vacunació tindrà lloc a la plaça de Braus d’Andorra la Vella

L’arribada el pròxim dia 8 de març de 5.800 dosis de la vacuna de Pfizer-Biontech provinents d’Espanya portarà a completar la segona fase de vacunació i encetar la tercera, segons declarava ahir el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, davant la Comissió Legislativa de Sanitat. Després aniran arribant amb una certa periodicitat les vacunes fins a esgotar les 30.000 dosis compromeses per part del veí del sud. A més a més es compta amb què s’han enllestit ja tots els convenis amb França, d’una part, que va ser tancat divendres passat per a l’enviament de la vacuna de Moderna i, per l’altra, amb el projecte Covax en referència a l’arribada dels vaccins d’AstraZeneca. Tot i haver signat els convenis, no hi ha cap data concreta per l’arribada al Principat d’aquests vacunes. Les dosis de Moderna i Pfizer es dedicaran als majors de 65 anys i la població «més fràgil» mentre que les d’AstraZeneca seran inoculades en les persones més joves. Benazet va afirmar que «els mesos de març i abril seran decisius en el procés de vacunació» i que en la situació actual «tot apunta que encara segueix vigent la previsió de tenir, a l’estiu, el 70% de la població del país vacunada». L’acceleració en la producció dels vaccins a escala mundial va proporcionar la justificació adequada al ministre de Salut per a poder mantenir aquesta previsió.

D’altra banda, es va destacar que a partir d’ara «l’operativa de vacunació es trasllada del SAAS a la plaça de braus» d’Andorra la Vella perquè d’aquesta forma «es podran vacunar a moltes persones simultàniament sense haver de moure les vacunes». Cal recordar que aquesta ja va ser la ubicació triada pel Comú d’Andorra la Vella per a repartir els tests d’antígens gratuïts. En aquest espai s’hi trobaran efectius tant del SAAS com del SUM per tal d’oferir un suport sanitari en el cas que pogués donar-se qualsevol reacció a la vacuna. Respecte d’aquest assumpte, Benazet va recordar que fins al moment només s’ha donat un únic cas d’efecte advers als vaccins, aquest va ser al·lèrgic, menor i sense conseqüències. 

Així mateix, Benazet va ser qüestionat sobre si s’està treballant en algun certificat similar al passaport immunitari amb homologació a escala europea. En resposta, el ministre va explicar que a totes les persones vacunades se’ls atorga un certificat de vacunació, però aquest no es troba homologat a nivell UE. Malgrat això, el titular de Salut va voler afegir la iniciativa, que s’està portant a terme amb una persona que assessora l’Organització Mundial de la Salut (OMS), per tal de desenvolupar una aplicació on poder tenir el certificat de vacunació en un format «electrònic i telemàtic que sí que estarà reconegut arreu del món». Aleshores els ciutadans que es poguessin trobar en la situació de necessitar aquest comprovant de vacunació per poder viatjar disposarien d’aquesta opció. 

L’Oficina Covid

El ministre de Salut va comparèixer acompanyat del director de l’Oficina Covid, Bruno Bartolomé, que va explicar que en el servei treballen 22 traçadors entre els quals tres són treballadors públics i la resta són interins. A més, encara hi ha quatre places sense cobrir. La missió d’aquesta oficina consisteix a aplicar els protocols establerts pel Ministeri de Salut, realitzar enquestes informatives, així com el seguiment telefònic de les persones infectades i els seus contactes en col·laboració amb el control de la pandèmia, com va explicar el seu director. Benazet va voler ressaltar el paper de l’oficina en l’aturada de la cadena de transmissió de la pandèmia i que, gràcies al treball realitzat d’aquesta,«s’han pogut mantenir obertes moltes activitats al país». L’Oficina Covid es va crear després de l’aprovació del decret de l’11 de novembre de 2020 referent a la mateixa. És a partir d’aquest moment que la direcció elabora un nou projecte de funcionament a partir de les enquestes a col·laboradors, les entrevistes individuals, les reunions amb les secretàries d’estat dels ministeris de Salut i de Funció Pública i amb el sindicat de treballadors de l’Administració (Sipaag). Bartolomé va destacar que s’havien racionalitzat les despeses de l’oficina per part de l’administració suposant un percentatge al voltant d’un 21%. En resposta a les preguntes dels consellers, el director va manifestar que els criteris per convocar els llocs de treball es van escollir conjuntament entre Funció Pública i una empresa externa després d’un treball de definició del perfil i les competències que eren necessàries que complissin els traçadors. El que es demana és «essencialment una diplomatura orientada a la salut», malgrat que s’ha de tenir també «una experiència de tres mesos en les eines i protocols sanitaris del Govern». Per un altre costat, quan els mitjans de comunicació van preguntar sobre les crítiques del Sipaag que no s’hagin aprofitat certs perfils, el director de l’oficina va afirmar que 18 de les persones han estat escollides com a traçadors i la resta s’han aprofitat per a altres llocs de treball. 

Preocupació al PS

En relació amb l’operativa d’arribar a les persones més grans per mitjà d’altres eines que no sigui la plataforma online, el president de la comissió, el socialdemòcrata Jordi Font, es va mostrar preocupat i va reivindicar que «hem de ser proactius i aprofitar aquestes setmanes mentre no arriben les vacunes» per contactar les persones més grans de 75 anys. D’aquesta forma quan les vacunes estiguin al país es podrà començar a inocular immediatament. Així mateix, va demanar al Govern que es reclami a França l’acompliment dels acords tancats sobre l’arribada de les vacunes.H

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu