Pallarés nega «irregularitats» en les contractacions a l’Administració
El ministeri assegura que la situació de pandèmia actual no «permet formalitzar» els edictes escaients
La Ministra de Funció Pública, Judith Pallarés, va afirmar que «no hi ha cap irregularitat. Es fan grans esforços perquè les contractacions es facin per edictes, però hi ha serveis on la urgència no permet formalitzar aquest procés».Aquestes declaracions responen a un comunicat que el Sindicat de Personal Adscrit a l’Administració General (Sipaag) va emetre el diumenge, i que va provocar que des del ministeri convoquessin una roda de premsa urgent per aclarir les presumptes irregularitats en els processos de contractació dels diversos sectors públics. A més a més, la titular de funció pública va explicar que la durada mitjana d’un procés de personal és de dos mesos, però es pot allargar «fins a cinc o sis mesos dependent de les persones que es presentin». Tot i això, va reconèixer que «amb la pandèmia, els equips de treball han quedat minvats moltes vegades» i que «ha estat més difícil preveure amb prou temps l’obertura d’alguns plecs».
Una altra reclamació que feia el sindicat era que molts treballadors, sovint d’aquests mateixos departaments on hi ha presumptes irregularitats de contractació, «pateixen tracte abusiu o degradant». El Sipaag també lamentava que aquests empleats no s’atreveixen a denunciar-ho obertament per «por de perdre la feina», i que en els casos que han demanat explicacions no ha servit de res. En referència a aquests casos, la ministra va expressar que «lamento» aquestes declaracions perquè «qualsevol persona que cregui que passa per un tracte abusiu ho ha de posar en coneixement. A més la meva porta està sempre oberta i no he mirat mai cap un altre costat, perquè crec que així s’han de solucionar les coses. Si algú considera que hi ha un abús, amb aquestes declaracions no canviarà res, en aquests casos s’ha d’actuar i jo estic disponible per parlar amb qui calgui».
El Sipaag també va demanar més transparència a l’hora de contractar el personal públic i Pallarés va explicar que «estem intentant activar borses de treballadors amb candidats que ja hagin passat un edicte. És un tema que volem parlar amb els sindicats, perquè ens servirà per poder donar contractes més àgils a aquells serveis que ho necessiten de manera més immediata, i perquè s’actuï amb el rigor dels edictes i la transparència necessària, tot i que avui en dia aquesta mena de contractacions són molt més obertes del que eren abans de la Llei de relacions laborals».
El sindicat també va expressar el seu malestar per les contractacions amb «caràcter d’urgència» que es van fer per al COEX, que haurien de poder-se planificar. Sobre la qual cosa Pallarés explicava que la antiga llei no preveia la contractació de persones de forma permanent però només per a -les temporades d’hivern i «amb el canvi de la llei aquestes persones havien d’haver passat un edicte el 2019, però no va donar temps. I amb la situació actual ens era molt difícil tenir aquests edictes acabats, per la qual cosa es va donar una situació de necessitat per realitzar les contractacions».
En referència al nombre de les contractacions que es realitzen amb caràcter d’urgència, la ministra no va donar un nombre amb exactitud, però va posar un exemple: «A finals d’octubre nosaltres havíem de fer una renovació d’unes 61 contractacions, de les quals hi ha algunes que ja havien llençat un edicte amb anterioritat i d’altres que van ser per aquesta mena de contractacions més puntuals».
Per últim, Pallarés va explicar que la seva comunicació amb els sindicats és fluida i que la pròxima reunió que mantindran serà la primera setmana de març.