El Sipaag està «indignat i alarmat» per les «contractacions a dit»
El sindicat alerta del tractes «abusius o degradants» que pateixen alguns funcionaris
El Sindicat de Personal Adscrit a l’Administració General (Sipaag) va expressar ahir en un comunicat, que es declara «alarmat i indignat» per l’excessiva facilitat amb què el Ministeri de Funció Pública contracta personal interí aplicant el procediment d’urgència previst en l’article 110 de la Llei de la funció pública. Sobre aquesta qüestió, el president del sindicat, Lluís Anguita, va reclamar que «si a les direccions dels departaments es comença a seleccionar a persones a dit, les coses no aniran bé» i va afegir que «les contractacions de treballadors públics han de ser transparents i evidentment amb un edicte pel mig».
La Junta del Sipaag va assegurar que està «saturada de feina per les queixes que rebem de serveis i departaments on no es respecten els procediments de cobertura de places establerts». En aquest sentit, van explicar que els han arribat exemples de contractacions directes a diferents àrees i departaments de ministeris com el d’Ordenament Territorial, el de Salut o el d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, en les quals no s’ha afavorit la publicitat ni la concurrència.
El sindicat considera que «s’aplica massa sovint l’article 110 de la Llei 1/2019, de la funció pública», que permet contractar excepcionalment, per raons d’urgència, sense convocatòria pública per promoure condicions d’igualtat, mèrit, capacitat, publicitat i concurrència. I afirmen que aquest procediment «s’hauria de limitar als casos d’urgència, com estableix l’article 110, i no, com està passant en determinats departaments, per circumstàncies excepcionals, expressió que s’utilitza en excés i de manera arbitrària». Anguita posava a l’oficina Covid com a exemple d’aquesta pràctica: «Ara mateix volen contractar quatre traçadors més, quan fa un mes van fer fora set. A sobre sembla que en aquestes contractacions es tornarà a abusar de l’article 110» i afegia que «des de la direcció de l’oficina de Covid han decretat silenci total, els han prohibit parlar sobre cap aspecte de la seva feina».
Així mateix, el sindicat exposava que molts treballadors, sovint d’aquests mateixos departaments on hi ha presumptes irregularitats de contractació, «pateixen tracte abusiu o degradant». En aquest punt, el Sipaag va lamentar que aquests treballadors, a més, no s’atreveixen a denunciar-ho obertament per «por de perdre la feina», i per això sovint no pot actuar, i que en els casos que han demanat explicacions no ha servit de res. El president del sindicat donava un exemple: «Fa unes setmanes vam enviar una carta demanar informació en referència als treballadors del COEX, i ens han respost de qualsevol manera, sembla que es volguessin riure de nosaltres».
El Sipaag ha posat al Ministeri de Funció Pública en coneixement d’aquestes situacions perquè actuï en les casuístiques concretes de les quals n’ha informat el sindicat. En aquest punt, el Sipaag critica que «ens responen amb evasives o explicacions insatisfactòries».
Des de l’entitat, també tenen pensat adreçar una carta als ministeris corresponents, a més del de Funció Pública, «perquè rectifiquin la situació i no es perpetuïn situacions indesitjables contràries a la transparència i al bon funcionament del servei públic», i Anguita no descarta ser més «contundents en els comunicats» si no reben una resposta amb la qual estiguin d’acord.