PUBLICITAT

L’USdA reclama que el Govern vetlli per garantir les ajudes a llarg termini

El sindicat creu que s’ha d’apostar per a les noves tecnologies i la indústria no pol·luent, entre altres

Per Irene Mas Fàbrega

Foto d’arxiu del secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, durant una concentració.
Foto d’arxiu del secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, durant una concentració. | Maricel Blanch

La Unió Sindical d’Andorra (UsdA) reclama que el Govern procuri poder oferir les ajudes econòmiques vigents com, per exemple, la Suspensió Temporal del Contracte de Treball (STCT) o la Reducció de la Jornada Laboral (RJL), i d’altres que es puguin crear, durant un període important de temps tenint en compte que la incidència de la pandèmia de la Covid-19 al país pot allargar-se i les conseqüències econòmiques que comporti la mateixa, també. Així ho va expressar el secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, que va afegir que «en aquests moments som conscients que estem en plena pandèmia i que poca cosa es pot fer, però cal que s’intenti parar el cop de la millor manera possible. L’Executiu s’ha d’assegurar alleugerir els problemes que sorgeixin de la situació correctament proporcionant totes les ajudes que calgui a la població, perquè les empreses i els ciutadans del país puguin tirar endavant; encara que aquestes ajudes després s’hagin de retornar».

De fet, en relació amb l’exposat, el Govern va anunciar, fa dues setmanes, que el nombre de persones inscrites al Servei d’Ocupació va créixer, el desembre passat, un 15%, respecte a la xifra registrada el mes anterior. En concret, el ministre de Finances i Portaveu, Eric Jover, va explicar que «en data de 31 de desembre, vam registrar un total de 1.160 persones inscrites al Servei d’Ocupació tenint en compte que el mes anterior se’n van registrar 1.011». En relació amb el mateix, però, Jover va realçar que aquesta dada «és molt significativa» i va considerar que és en resposta directa a «l’impacte econòmic de la crisi i la tensió del teixit econòmic» provocat per la Covid-19 i, finalment, va expressar el reclam del sindicat: «Cal tenir les mesures necessàries a punt per donar possibilitats a tota aquesta gent i per garantir el seu poder adquisitiu fins que es constati un rebrot econòmic» i va posar en consideració «la rapidesa amb la qual el teixit econòmic del país es pot recuperar. Al maig de l’any passat estàvem a 1.761 persones inscrites i amb tres mesos vam passar a les 900. Si podem posar en funcionament normalitzat l’economia, preveiem una reactivació ràpida que permetrà poder sortir d’aquesta situació de crisi».

En relació amb les mesures que actualment estan aplicades, precisament el dijous passat, el Consell General va aprovar per unanimitat el Projecte de Llei de modificació de la Llei 16/2020, del 4 de desembre, de noves mesures excepcionals i urgents per la situació d’emergència sanitària. En aquest sentit, tal com va explicar el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, el text legislatiu preveu que el Govern tingui potestat per determinar el límit de persones d’una plantilla de més de 10 treballadors que poden estar sotmesos en una STCT o a una RJL; que els tràmits per sol·licitar les mesures esmentades s’alleugereixin amb una càrrega documental reduïda i que les empreses que ja tenen les mesures aplicades no hagin de tornar a presentar sol·licituds per allargar-les i que, de resultes d’aquest fet, les que ho facin de nou ho puguin fer en un termini de 15 dies i no de 30. La llei també preveu l’activació d’un crèdit extraordinari de 50 milions d’euros per, tal com va indicar Gallardo, afrontar «situacions sobrevingudes. Potser caldrà adoptar noves mesures de cara al futur, modificar els textos que estan en vigor i introduir-hi millores. L’evolució de la crisi marca la pauta. Si és el cas, el Govern intentarà trobar sempre una resposta assumible d’acord amb l’interès general», va manifestar Gallardo.

Per altra banda, el secretari general de l’USdA va apuntar que «el que cal, i el que esperem, és que a la llarga el Govern reaccioni amb una diversificació de l’economia que s’intenti aplicar tan ràpidament com es pugui i que, una vegada passi aquesta situació d’incertesa i d’inestabilitat econòmica, no tornem a caure una altra vegada amb el de sempre». En aquest sentit, va explicar que, segons la seva opinió, «seguim amb la mateixa tònica. El problema és que depenem exclusivament del turisme. No hem sabut diversificar l’economia i això està tenint uns efectes devastadors, sobretot considerant que tant Espanya com França estan confinant a la seva gent a marxes forçades». Per tal de fer efectiva aquesta diversificació a la qual Ubach feia referència, va apuntar que «quan passi la pandèmia, creiem que hauríem d’apostar més per a les noves tecnologies, per a la petita i mitjana empresa d’indústria no pol·luent, per plataformes digitals i un llarg etcètera que ja s’hauria d’haver potenciat». Per últim, sobre el fet de potenciar el negoci nacional, Ubach va considerar que «tenim un país de 70.000 persones, i no penso que sigui tan difícil trobar petites o mitjanes indústries i arribar a acords amb la Comunitat Econòmica Europea per aconseguir que, potser no les 70.000 persones, però com a mínim la meitat, puguin trobar una feina que no sigui tant dependent de manera directa del turisme com la que es dóna avui en dia. Si a la llarga s’aconsegueix això seria un avenç per a possibles futures adversitats econòmiques a superar, i si ara estiguéssim en aquest punt, l’afectació seria molt menys greu del que és».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT