Search
Close this search box.

Els ERTOs seran retroactius des de l’1 de febrer amb el nou decret

Es podran aplicar mesures al 100% de la plantilla de treballadors

El Govern va reafirmar ahir que les Suspensions Temporals dels Contractes de Treball (STCT) i les Reduccions de Jornada Laboral (RJL) seran retroactius des de l’1 de febrer encara que el decret que aprova l’allargament de les mesures econòmiques surti publicat més enllà d’aquesta data. Així ho va explicar la directora del Departament d’Ocupació i Treball, Laura Vilella: «Les empreses que han presentat i han estat autoritzades per aplicar les STCT o les RJL al gener o abans, veuran prolongades les mesures de manera automàtica. Aquestes, seran retroactives a partir de l’1 de febrer del 2021 i s’allargaran fins a la data que estableixi el decret que es publicarà al BOPA». Així, va explicar que en aquest cas, no caldrà presentar cap sol·licitud ni efectuar tràmits per renovar l’aplicació de la mesura. Tot i això, per optar-hi, l’empresa «haurà de complir els requisits pels quals se’ls va atorgar la subvenció». 

Vilella va reiterar, també, que amb aquest decret el topall de treballadors d’una empresa que es vulguin acollir a l’ERTO passa a ser flexible i que el Govern determinarà quin tant per cent es pot aplicar segons la casuística que presenti cada negoci. En tot cas, va apuntar que el màxim passarà a ser el 100% i que, en aquesta línia, les empreses que vulguin afegir treballadors a una d’aquestes mesures una vegada entri en vigor la nova llei, ho hauran de fer a través d’internet: «S’habilitarà un nou mòdul específic per afegir treballadors. Les sol·licituds fetes entre el dia de la publicació del text i els cinc dies posteriors al mateix seran retroactives a partir de l’1 de febrer. Les que es facin més enllà d’aquests cinc dies, no». La directora del Departament d’Ocupació i Treball, doncs, va aclarir que les empreses que no han obtingut o que no han sol·licitat cap d’aquestes mesures al gener i que ho vulguin fer al febrer «han de tenir clar que no es podrà entrar cap sol·licitud entre l’1 de febrer i la data de publicació del decret al BOPA».
Sobre el mateix, el secretari d’Estat d’Economia, Èric Bartolomé, va expressar que «s’han mantingut contactes amb gairebé tots els sectors més afectats per la pandèmia i, òbviament, quan el Govern es reserva la potestat de decidir via decret, tots els percentatges estan oberts. Si la situació empitjora el sostre és 100%. No es descarta cap escenari».

Vilella, pel seu cantó, va parlar també sobre la reducció de la carència per demanar l’ampliació de l’abast de les mesures: «Aquest és un requisit que s’aplica a dos tipus de supòsits: a les empreses afectades per impediments i a les empreses que pertanyen a sectors específics. Si aquestes empreses volien ampliar el nombre de treballadors o bé les hores de la reducció, havien de passar 30 dies des de l’última resolució. Ara, s’ha passat a 15».

Tot i que aquesta informació ja es va donar el dijous durant la sessió del Consell General, Bartolomé i Vilella van comparèixer públicament ahir amb l’objectiu d’aclarir els conceptes i traslladar tranquil·litat a les empreses i als treballadors. Així, Bartolomé va recordar que el decret existent finalitzi demà i que el dia 1 de febrer encara no s’haurà publicat el següent, però va insistir que això no té importància perquè una vegada es publiqui, serà efectiu des del primer dia de febrer: «És un procés llarg. Els coprínceps han de ratificar-ho; fins llavors, no es posarà en marxa. No volem que hi hagi neguit durant els dies que quedaran enmig del decret aplicat en aquests moments i el que es va aprovar ahir al Consell General».

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Entrevistes destacades
President de la Comissió d’Estudi de Creixement Sostenible
Cònsol major d’Escaldes-Engordany
Cònsol major de Sant Julià de Lòria
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu