PUBLICITAT

El Govern preveu l’abonament de bus de 30 euros per al setembre

L’aplicació de la taxa sobre el carboni serà progressiva i servirà per finançar l’abaratiment del transport públic

Per El Periòdic

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.
La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. | SFGA/JAViladot

El Govern vol aplicar un abonament per fer ús del transport públic del Principat que valdrà 30 euros al mes i que seria d’aplicació a partir del pròxim mes de setembre. Així ho va explicar la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. L’abonament en qüestió, suposaria la reducció de més del 30% del preu respecte a l’actual per la zona 1 i de més del 80% per la zona 4. A banda d’aquest, sobre el transport públic també es preveuen millores destinades als joves que tenen entre 12 i 20 anys. Se’ls oferirà la possibilitat d’adquirir un abonament anual, amb viatges il·limitats arreu del país per un preu de 180 euros. Segons va expressar la ministra, «aquest canvi permet arribar a més joves amb una reducció de la tarifa de 36 euros». Finalment, també s’aplicarà una rebaixa de les tarifes relacionades amb el bus escolar: «El nou preu d’aquest servei serà de 100 euros per un viatge i de 180 per dos viatges, mentre que els preus actuals eren de 108 i 216 euros, respectivament». 

Les mesures relacionades amb el foment de l’ús del transport públic s’emmarquen en la modificació de la Llei d’impostos especials per incloure un nou preu relacionat amb la venda d’hidrocarburs. El nou text preveu donar «un nou impuls al Fons verd per a la transició energètica i la lluita contra el canvi climàtic i es destina a impulsar les previsions, els plans o les accions que determina la Litecc». En concret, l’Executiu va aprovar la creació d’un preu del carboni com a element addicional a la branca general de l’impost especial sobre els hidrocarburs. La recaptació que s’assoleixi amb el nou preu del carboni es revertirà completament a favor de la ciutadania, tal com marquen els criteris del fons verd. 

La nova llei preveu la implementació d’una càrrega impositiva de 30 euros per tona de diòxid de carboni, en els casos en què el producte ja tingui un règim impositiu per la branca general dels impostos especials. Així, 15 euros seran assumits pel Govern mitjançant la corresponent reducció del tipus impositiu vigent i els 15 restants formaran part d’un nou impost al preu del carboni. En relació amb l’esmentat, el Govern va expressar que «escoltant els neguits del sector s’ha decidit que un cop entri en vigor la mesura i durant el 2021 els agents de la locomoció només hauran d’assumir 10 euros per tona». 

Tot i això, l’Associació d’Importadors i Distribuïdors de Carburants d’Andorra (Asidca) va expressar, a través d’un comunicat, «sorpresa davant les informacions en què el Govern comunica que s’ha assolit un acord amb l’entitat per aplicar la taxa als hidrocarburs de forma progressiva. Asidca va remarcar que aquesta informació no és certa i va apuntar que no ha arribat a «cap acord» amb el Govern.

Dos nomenaments al Cos de Bombers

El Govern, a proposta del titular de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, va aprovar el nomenament d’un oficial de bomber de nivell B-2 en període de prova, així com el d’un sotsoficial de nivell B-4, també en període prova, adscrits al Cos de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvaments. Així, després del període de formació, inicien el de prova a partir d’aquest mes de gener, amb una durada de tres mesos. La plantilla actual del Cos de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvaments compta amb un total de 2 directors, 6 oficials, 2 sotsoficials de primera, 30 sotsoficials i 80 bombers.

El Govern renova la subvenció a Creu Roja

El Govern va aprovar ahir, a proposta del ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, la subvenció anual de 181.697,50 euros per a la Creu Roja Andorrana, corresponent a la dotació pressupostària de l’exercici 2021. L’aportació governamental per a enguany és la mateixa que es va fer efectiva el 2020. Aquest ajut forma part de les diferents partides de subvencions econòmiques que el Ministeri d’Afers Socials, Habitatge i Joventut destina a les associacions, organitzacions i entitats sense ànim de lucre del país.

Educació valora un bàtxelor en nutrició

El Consell de Ministres va aprovar, a proposta de la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, la creació de la taula de treball per a la creació d’un títol d’Estat de bàtxelor en nutrició humana i dietètica de la Universitat Carlemany. La creació d’aquest títol ha de formar professionals interessats en les ciències de la nutrició per dur a terme activitats relacionades amb la promoció de la salut a través de l’alimentació. Tal com s’estipula en la Llei de l’ensenyament superior, per tal de crear una nova titulació les universitats i institucions interessades presenten un projecte de títol.

Avís als candidats lliures al graduat

La titular d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, va informar al Consell de Ministres de la propera convocatòria d’exàmens oficials del graduat en segona ensenyança per a candidats lliures, que es farà al pròxim mes de març. Pot accedir a la convocatòria tota persona establerta legalment al país, andorrana o resident, i les persones andorranes no residents de més de 16 anys. Els candidats han de fer la inscripció en el període comprès entre el 4 i el 19 de febrer al Servei de Tràmits de l’edifici administratiu del Govern. 

Tallers contra les drogodependències

El Consell de Ministres va aprovar la licitació de tallers de prevenció de drogodependències a realitzar adreçats als alumnes dels tres sistemes educatius d’Andorra en el marc del Pla nacional contra les drogodependències (PNCD). El concurs, internacional i en modalitat urgent, vol donar continuïtat als tallers que al llarg d’aquests anys s’han organitzat, com un recurs més, amb l’objectiu d’oferir accions preventives durant l’etapa de l’adolescència. El concurs s’adreça a la cobertura de dos tallers de prevenció del consum d’alcohol i altres drogues i dels riscos associats al consum.

PUBLICITAT
PUBLICITAT