PUBLICITAT

Tot i perdre el 95% d’activitat, cap agència de viatges del país ha tancat

El sector no preveu començar a recuperar-se dels efectes de la pandèmia fins «ben entrada la primavera»

Per Irene Mas Fàbrega

Foto d’arxiu del llibret d’una agència de viatges.
Foto d’arxiu del llibret d’una agència de viatges. | El Periòdic

Tot i que les agències de viatges del país han constatat una davallada del 95% de l’activitat preconcebuda com a normal, cap dels negocis del sector han hagut de tancar. Així ho va afirmar la vicepresidenta de l’Associació d’Agències de Viatges d’Andorra (AAVA), Maica Terrones: «Ara com ara no em consta que cap de les agències de viatges que hi ha al país hagi hagut de tancar. Estem tots en actiu». Igualment, però, en relació amb la incidència de la Covid-19 al país i a l’exterior i l’afectació consegüent sobre el sector, Terrones va remarcar que «és cert que la nostra situació actual és encara més crítica que al principi de la pandèmia, perquè ja arrosseguem tot un any de pèrdues relacionades amb les despeses de funcionament, tenint en compte l’esmentat; hem estat treballant, però no hem gestionat reserves i gairebé no hem generat ingressos. Les vendes han estat mínimes a causa, sobretot, de les restriccions de mobilitat instaurades pràcticament a tot el món».

Relacionat amb això, la vicepresidenta de l’AAVA va afegir que les ajudes que l’Executiu va posar a disposició del sector han estat la pota que ha aguantat el col·lectiu: «El sosteniment dels negocis és en relació directa i completa amb les ajudes del Govern. Si no hi haguessin sigut, suportar-les hauria estat totalment impossible». Així, va apuntar que el 100% dels treballadors del sector tenen aplicades mesures de suport a les empreses com la Suspensió Temporal del Contracte de Treball (STCT) o una Reducció de la Jornada Laboral (RJL): «Estem treballant sota mínims. Gairebé tots tenim un horari d’obertura reduït que funciona amb el personal mínim que garanteixi l’atenció ciutadana mentre tenim les oficines obertes».

Les perspectives del sector pel 2021 comencen amb una situació de continuïtat pel que es refereix a la seva activitat econòmica. Terrones va explicar que «som conscients que durant el primer trimestre d’aquest any seguirem amb la línia que ha marcat el 2020 o potser serà, fins i tot, pitjor, però en tot cas no distarà molt del que estem vivint des de fa uns mesos». Tot i això, va mostrar-se optimista en relació amb als mesos que conformen el segon trimestre de l’any: «Tenim confiança que a partir del segon trimestre, ben entrada la primavera, es comenci a activar una mica el tema dels viatges. Segur que serà una reactivació progressiva, que anirà a poc a poc». Va relacionar l’esperança amb el fet que, d’entrada, segons la informació emesa pel Govern últimament, «s’haurà avançat una mica en el tema de les vacunacions a Andorra i també a l’exterior». També va apuntar que segurament l’efecte del vaccí s’haurà combinat amb la immunització natural de la població: «Segons les dades que va donar el Ministeri de Salut, un 1% de la població d’Andorra ja hauria passat el virus, fet que dóna a entendre que ja tenen anticossos per un temps».

Pel que es refereix a la incertesa en la data d’obertura de les estacions d’esquí del país pels estrangers, la vicepresidenta de l’AAVA va mostrar-se desconfiada de poder-se beneficiar, durant algun dels tres primers mesos de l’any, de la possible activitat més normalitzada dels camps de neu i de l’afluència de visitants que aquesta situació comportaria: «Tant de bo sabéssim quan seran. De moment no hi ha res segur i cada dia canvia una mica la informació relacionada amb aquest aspecte. Estaria molt bé poder aprofitar ni que fos la segona part de l’hivern; el febrer, el març i l’inici de l’abril, però donada la situació actual ho veiem molt complicat. Els països veïns estan augmentant les restriccions cada vegada més, i nosaltres depenem, en aquest context, com a mínim dels esquiadors que poguessin venir dels països veïns com França, Espanya o Portugal. Si això no s’activa, ho veiem difícil».

Activitat sense clients

Maica Terrones va explicar que tot i la manca de clients i, per tant, de programació de viatges a les agències de viatges, l’època de pandèmia ha servit per reinventar l’ofici tot i que d’una manera forçada per la situació: «Tot i que les vendes no han estat importants ni molt menys, no hem deixat de treballar. Principalment hem hagut d’atendre a tots els clients que al seu dia tenien reserves actives per viatjar, però que es van haver de cancel·lar; hem hagut de fer totes les gestions per poder recuperar els imports dels viatges desapareguts i no ha estat una tasca fàcil». En aquest sentit, va apuntar que «de fet, encara hi estem treballant. Ens hem trobat amb proveïdors amb els quals el tracte ha estat força difícil, sobretot companyies aèries i companyies de creuers».

També va informar que durant aquest temps, s’ha treballat en l’actualització digital de les agències i s’han fet cursos de formació. Finalment, Terrones va recordar que el sector també ha estat treballant en una assegurança contextualitzada en la pandèmia: «Volem donar facilitat als clients a l’hora de reservar els seus viatges amb força antelació perquè no hagin de córrer cap risc. En aquest sentit, hem incorporat assegurances específiques que cobreixen les possibles despeses de cancel·lació per motius relacionats amb la Covid-19». En concret, va explicar que l’assistència consta d’una part relativa a l’àmbit sanitari en cas que els viatgers es contagiïn del virus: «Ara mateix tenim unes condicions òptimes perquè el client que tingui pensat viatjar de cara a la primavera o l’estiu, ja pugui començar a gestionar les seves reserves sense córrer cap risc en cas que finalment no es pugui viatjar. Per exemple, s’aplica flexibilització per poder cancel·lar les reserves de vols pràcticament fins una setmana abans de l’inici del viatge».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT