El Govern ampliarà el percentatge d’assalariats en situació d’ERTO
L’última llei de regulació de la mesura estableix que com a màxim s’hi pot acollir el 75% de la plantilla de l’empresa
El Govern planteja ampliar el percentatge referent a la limitació de treballadors d’una empresa que es poden acollir a la Suspensió Temporal del Contracte de Treball (STCT) o a la Reducció de la Jornada Laboral (RJL) de manera puntual. Així ho va anunciar el ministre d’Economia i Empresa, Jordi Gallardo, durant la sessió ordinària del Consell General que va tenir lloc ahir a la tarda: «La regulació es va treballar en un temps breu per donar resposta a les necessitats que es presentaven en aquell moment», el passat mes de novembre del 2020. Gallardo va puntualitzar que en el passat, «amb tots els grups parlamentaris vam establir en consens que la mesura estableix que el topall del 75% dels treballadors d’una empresa és el límit que es poden acollir a un STCT i que és d’aplicació per a plantilles de 10 o més assalariats», però va afegir que «l’Estat pot modular els ajuts que no deixen de ser recursos públics i que no són infinits». Així, va informar que «considerem que cal una modificació de la llei per establir un nou percentatge per a les empreses afectades per les recents mesures relacionades, sobretot, amb la mobilitat». També va concretar que una de les motivacions per emprendre aquesta iniciativa és evitar «un mal ús» de l’ajut. També va puntualitzar que serà durant els pròxims dies quan es valorarà quins suports de l’esfera política s’obtenen per treballar la modificació de manera conjunta.
En aquesta línia, cal remarcar que el ministre d’Economia i Empresa va fer l’anunci en qüestió després de respondre a una pregunta efectuada per la consellera general del Grup Parlamentari Socialdemòcrata (PS) Judith Salazar referent a la possibilitat d’afectar més del 75% de la plantilla d’un negoci en una sol·licitud de STCT o RJL. Salazar va expressar, després de la notificació de Gallardo, que «estem d’acord en negociar la llei». Va afegir, en relació amb la imminent modificació, que «quan vam negociar la llei estàvem en escenaris del pont de La Puríssima i a ningú li va passar pel cap que no poguéssim obrir ni per Nadal. Estem en un context d’obertura tardana i de restricció de la mobilitat als països veïns. És difícil que demanem a sectors com l’hoteler o el d’allotjaments turístics que se sustentin amb el consum intern. Hem de ser hàbils i sensats per saber rectificar quan la realitat és constantment canviant».
Govern i comuns
El president del PS, Pere López, va acusar el Govern de no haver transferit un deute de 7.400.000 euros als set comuns del Principat i va considerar que tots els consistoris reclamen que es regularitzi el pagament, que segons el seu parer, s’arrossega des del 2017. En resposta, el ministre Portaveu, Eric Jover, va explicar que «el 2018 es va aprovar el suplement de crèdit per fer front a l’import. Es va fer el pagament, doncs, als comuns, el 2019. És per això que no hi ha cap import per regularitzar referent als comuns».
Honoraris de l’AREB
Finalment, el conseller general del PS Joaquim Miró va qüestionar el fet que la quantitat econòmica destinada al pagament d’honoraris de l’AREB ascendeix a més de sis milions d’euros, fet sobre el qual Jover va opinar que «les tarifes del Col·legi Oficial d’Advocats són orientadores. Sis milions d’euros són molts diners, però és el que es necessita per defensar els interessos d’Andorra». També va afegir que de les 173 demandes efectuades, 122 ja han finalitzat i «a moltes s’ha donat la raó a l’AREB».