PUBLICITAT

Benazet alerta que el país està entrant al màxim nivell de risc

El ministre argumenta que el rebrot de la tercera onada presenta una «tendència continguda»

Per Irene Mas Fàbrega

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la roda de premsa d’actualització de dades sanitàries.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la roda de premsa d’actualització de dades sanitàries. | SFGA/JAViladot

El Govern va alertar ahir en roda de premsa que el país està entrant, en aquests moments, en una situació de transmissió comunitària amb alt risc d’estres del sistema sanitari, afirmació que situaria Andorra al nivell quatre. Aquest posicionament significa que indicadors com, per exemple, la mitjana setmanal de casos registrats per dia supera els 60, que el percentatge de positivitat calculada a 14 dies de les proves diagnòstiques de la tipologia TMA que es realitzen és igual o superior a nou, que el nombre de casos ingressats a planta de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell és superior a 24 i que les persones que requereixen dels serveis de la Unitat de Cures Intensives (UCI) és superior a quatre. 

En aquest sentit, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va argumentar que tot i que s’està entrant a la fase quatre, «el rebrot és contingut». En relació amb el mateix, va apuntar que «hem constatat que amb les mesures que estan aplicades no s’està descontrolant el brot. És per això que no preveiem modificar-les però tampoc alleugerir-les. Seguirem estant molt atents a l’evolució de la pandèmia i confiem que les mesures permetin anar frenant el rebrot». També va justificar que les interaccions socials que es van desenvolupar durant les dates de festes de Nadal «ara no es produeixen en la mateixa mesura» però va incitar a la ciutadania a «seguir sent molt curosos» i a seguir utilitzant els mètodes diagnòstics que estan a la seva disposició a les farmàcies i mitjançant els serveis dels StopLabs.

Pel que es refereix als cribratges, Benazet va explicar que aquesta setmana s’ha reprès el que es duu a terme al sector de l’educació. Així, va apuntar que s’han efectuat tests d’antígens als alumnes de Secundària, de Batxillerat, de Formació Professional i de la Universitat. En conclusió, el titular de Salut va informar que del total de les 1.607 proves diagnòstiques efectuades, tan sols sis han sortit positives: «La taxa de positivitat és del 0,37%; és a dir, és una taxa molt baixa». 

Així mateix, Benazet va explicar que la setmana que ve es preveu començar un cribratge amb les mateixes característiques que l’esmentat als professionals que treballen de cara al públic i que formen part dels sectors del comerç, l’hostaleria i la restauració. També va apuntar que els testos massius previstos pels treballadors de la neu es duran a terme quan es defineixi l’obertura de les estacions.

Finalment, durant la compareixença pública el ministre de Salut va actualitzar, com és habitual, les dades sanitàries relacionades amb la incidència de la Covid-19 al país. En aquest sentit, va explicar que el total de casos positius registrats des que va començar la pandèmia ascendeix als 8.818, 7.961 corresponents a la segona onada. Finalment va especificar que en aquests moments hi ha 661 persones infectades que estan passant la malaltia. Pel que es refereix a la pressió hospitalària, actualment hi ha 22 ingressats a planta de l’hospital, dos menys que ahir i set a l’UCI, un més que ahir. D’aquests, quatre necessiten ventilació mecànica per respirar. 

Quant als centres sociosanitaris, actualment a la planta Covid-19 habilitada al Cedre hi ha 21 pacients ingressats provinents de diverses residències. A Sant Vicenç d’Enclar, 48 dels 55 residents tenen el virus i 28 dels 72 professionals també estan infectats.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT