PUBLICITAT

Fàbrega creu que el tancament de Catalunya és conseqüent

L’alcalde de la Seu afirma que la desassimilació amb Andorra se li va notificar abans de fer-la pública

Per Irene Mas Fàbrega

Foto d’arxiu de l’alcalde de la Seu d’Urgell, Jordi Fàbrega.
Foto d’arxiu de l’alcalde de la Seu d’Urgell, Jordi Fàbrega. | Maricel Blanch

Davant les mesures que segons va explicar la conselleria de Salut de la Generalitat de Catalunya s’aplicaran a partir de demà amb l’objectiu de contenir la propagació de la pandèmia de la Covid-19 al territori veí considerant la tendència a l’alça en nous positius i ingressats als hospitals els darrers dies, l’alcalde de La Seu d’Urgell, Jordi Fàbrega, va considerar en declaracions a EL PERIÒDIC, que «l’aplicació del pla de xoc de 10 dies s’entén per l’empitjorament significatiu de les dades sanitàries en l’àmbit català. El Departament de Salut l’ha emprès per veure si així s’aconsegueix revertir aquesta tendència a l’alça de casos». En aquesta línia, Fàbrega va remarcar les darreres dades sanitàries registrades a Catalunya: «Avui, per exemple, hem passat dels 400 ingressats a les Unitats de Cures Intensives (UCI) i l’increment de casos és molt significatiu. Ja tenim més de 2.000 persones ingressades als hospitals». També va considerar que «si se segueix amb aquest increment, podem arribar a un col·lapse hospitalari de les mateixes característiques que el del març de l’any passat».

Els nous decrets deixen enrere l’assimilació d’Andorra i la comarca de l’Alt Urgell que es va aplicar el mes passat i que permetia la mobilitat dels residents de les dues zones per ambdós territoris. També era permès, fins ara, que els ciutadans andorrans entressin a Catalunya per visitar familiars o persones properes i a la inversa. En referència als temes relacionats amb la circulació de les persones arreu dels territoris, l’alcalde de La Seu va expressar que «s’ha vist clarament que la mobilitat és un dels factors que més afavoreixen la interacció social, perjudicial per a la contenció del virus». A banda d’aquestes, la Generalitat també ha inclòs al pla una restricció en l’àmbit municipal durant tota la setmana i un tancament de l’activitat no essencial durant els caps de setmana. A més a més, també queden suspeses les activitats extraescolars i la pràctica esportiva en espais tancats.

Sobre les mesures que ha emprès Catalunya i que tenen a veure amb Andorra, Fàbrega va apuntar que «sí que és veritat que el titular és que es desassimila l’Alt Urgell i Andorra, però la realitat és que no ens podem moure del municipi. Per tant, és una cosa que va lligada amb l’altra. Si nosaltres tenim limitació en aquest sentit, és evident que no podem pujar a Andorra». Igualment, va explicar que «nosaltres sempre hem defensat que el confinament fos comarcal en lloc de municipal, com a mínim a les zones més allunyades de la metròpoli; és a dir, com a mínim a tot el Pirineu, perquè hi ha molts municipis que no poden garantir els serveis bàsics als seus ciutadans encara que una de les excepcions que permet moure’s és, precisament, adquirir aquests serveis bàsics».

Sobre el fet que l’assimilació entre Andorra i l’Alt Urgell quedava anul·lada, l’alcalde de la Seu d’Urgell va explicar que al consistori se’l va informar abans de fer-se públic el pla de xoc: «A nosaltres se’ns va trucar prèviament per explicar-nos en què consistia aquesta nova resolució que es va anunciar el dilluns en roda de premsa. Vam tenir una conversa prèvia amb el govern català que ens va posar en context sobre la situació sanitària, motiu pel qual es va decidir impulsar aquestes mesures». Tot i això, va apuntar que en relació amb la confusió generada fa aproximadament un mes per la informació que indicava que el Principat i els seus ciutadans es beneficiarien de les mesures aplicades a l’Alt Urgell, «nosaltres vam tenir la mateixa sensació de desconcert que va tenir Andorra. Quan van comparèixer les dues conselleries i van anunciar les mesures, nosaltres vam entendre, de les declaracions dels consellers i del vicepresident, que l’assimilació era completa. Malauradament, però, quan això es va publicar al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), la informació no anava d’acord amb les paraules. Però el que es publica és la llei i és el que s’ha de complir». Igualment, va explicar que des del consistori van manifestar «el nostre malestar» al govern de Catalunya «i ho vam parlar, també, amb les autoritats andorranes».

Ajudes pels sectors afectats

Pel que es refereix a l’acció municipal, Fàbrega va informar que durant l’últim ple que es va celebrar a l’ajuntament el mes de desembre passat «ja vam aprovar un paquet d’ajudes pels negocis que es van veure obligats a tancar durant la segona onada i pels que es troben en aquesta situació durant la que vindria a ser la tercera». Així, va explicar que la línia d’ajudes es posarà en funcionament a partir d’aquest mateix mes de gener. 

Tot i això, va apuntar que tenint en compte «la realitat» de la Seu d’Urgell i de la seva comarca, «les mesures pràcticament no ens afecten». Així, va recordar que les mesures no incideixen sobre les restriccions ja aplicades a la restauració i que el que s’afegeix és el tancament de centres comercials grans i de comerços de més de 400 metres quadrats que no ofereixin serveis bàsics. Va afegir, però, que «les mesures afecten els comerços que no són essencials i que hauran de tancar els caps de setmana, i també, evidentment, es veurà perjudicada l’activitat turística».

PUBLICITAT
PUBLICITAT