PUBLICITAT

El Govern facilita tan sols un test d’antígens per falta d’existències

El Ministeri de Salut espera que arribin 100.000 proves més per repartir abans de Cap d’Any

Per Irene Mas Fàbrega

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet. | SFGA/CEsteve

Segons va fer saber el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, de moment tan sols se subministra un test d’antígens. Aquest fet xoca amb l’anunci que va fer el Govern la setmana passada, que constatava que cada persona resident podria adquirir dues proves diagnòstiques autoaplicables de manera gratuïta a la seva parròquia. La iniciativa s’emmarca en l’objectiu de contenció del virus durant les festes de Nadal. En concret, la prova ha de servir a la ciutadania per cribrar-se abans d’assistir a àpats o a trobades on puguin reunir-se diversos grups de convivència.

En relació amb l’esmentat, Benazet va explicar que «de moment s’ha repartit un test d’antígens, però probablement en tindrem un altre abans de Cap d’Any. La quantitat de la qual disposem no donava per arribar als dos tests per ciutadà, tot i que la voluntat era aquesta». Així, va apuntar que durant els pròxims dies, la intenció del Ministeri de Salut és posar a disposició de la població un altre test d’antígens. En concret, va apuntar que la primera tongada de proves diagnòstiques d’aquesta tipologia va ser d’aproximadament 100.000 unitats i s’espera que aviat n’arribin 100.000 més. El total d’existències ha tingut un cost que ronda els 900.000 euros.

En relació amb els tests d’antígens que són d’aplicació personal, el ministre de Salut va informar que és una de les estratègies «que més rendiment ens donarà per lluitar contra la Covid-19, de manera conjunta amb la vacuna. Els autotests seran el mecanisme obligat davant de qualsevol reunió social». A més a més, Benazet va afegir que un dels altres factors que seran decisius per contenir el virus a la llarga serà el compromís ciutadà de seguir les mesures de prevenció davant la pandèmia segons dictaminen les administracions: «Aquests gestos salven vides i fan que l’economia no s’ensorri. Ens hem d’ajudar els uns als altres». 

Mobilitat amb Catalunya

D’altra banda, segons va apuntar el ministre Portaveu i de Finances, Eric Jover, en declaracions davant dels mitjans de comunicació després de la sessió tradicional de Sant Tomàs, «considerem que a partir del 23, les persones que contractin un hotel a Andorra o que hi tinguin una residència secundària podran venir al nostre territori». Les afirmacions les va fer després de ser preguntat pel posicionament del Govern davant la confusió en relació amb la mobilitat entre territoris catalans i andorrans, que s’ha generat arran de la recent publicació de mesures de contenció de la Covid-19 al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). 

En aquest sentit, Jover va afegir que «des del Govern, ens quedem amb les declaracions oficials públiques de diferents consellers catalans com Damià Calvet, que clarament va dir que la mobilitat estava permesa en el cas d’Andorra diferenciant dues tipologies, l’assimilació amb l’Alt Urgell i com a segona residència o en cas d’haver contractat un hotel». També va afegir que de manera extraoficial, per part de diferents consellers de la Generalitat, se’ls ha confirmat aquesta permissivitat.

Els consellers de la majoria també van manifestar-se sobre aquest desconcert. En concret, Carles Naudi, president del Grup Parlamentari de Ciutadans Compromesos, va manifestar que en moments en què es parla de «multilateralisme i de cooperació sobta» la situació de «tancament» sobtat: «Determinades persones es giren en contra del missatge públic», va destacar en al·lusió a les declaracions de la directora de Protecció Civil, Isabel Ferrer, aquest cap de setmana. Carles Enseñat, president de Demòcrates, va reforçar l’argument del Govern i va apuntar que «tothom entén» que Andorra es troba en les mateixes condicions que l’Alt Urgell i que per tant la gent que tingui una reserva d’hotel o una segona residència podrà venir al país. Finalment, el president del Grup Parlamentari Liberal, Ferran Costa, va destacar que es troba «a faltar concreció».

Al seu torn, el president del Grup Parlamentari Socialdemòcrata, Pere López, va considerar que la situació és «molt preocupant» i va apuntar que des del Govern s’hauria d’haver actuat «amb més prudència i estar més segurs a l’hora de fer determinats anuncis». També des de l’oposició, el president de Terceravia+Unió Laurediana+Independents, Josep Pintat, va manifestar que «veurem com s’acaba de resoldre, però la situació és complexa». 

Salut registra 25 nous contagis i la taxa de reproducció del virus baixa al 0,86

33 El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va informar que durant les darreres hores s’han registrat 25 casos nous de Covid-19. El total de positius al país, doncs, ja és de 7.602 des que va començar la pandèmia. D’aquests, 6.745 corresponen a la segona onada i 493 són actius en aquests moments, 6 menys dels que constaven a l’última actualització. En aquest sentit, Benazet va informar que la taxa de reproducció del virus (Ro) experimenta un descens progressiu i en aquests moments se situa al 0,86. Les defuncions derivades es mantenen en 81. Actualment, però, hi ha 17 pacients ingressats a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell; 15 són a planta i dos a la Unitat de Cures Intensives (UCI). A les escoles hi ha 23 aules sota vigilància activa i 15 sota vigilància activa parcial.

PUBLICITAT
PUBLICITAT